Грб на Мадагаскар

Од Википедија — слободната енциклопедија
Грб на Мадагаскар
Seal of Madagascar.svg
Подробно
Мото"REPOBLIKAN'I MADAGASIKARA" (Република Мадагаскар), "TANINDRAZANA, FAHAFAHANA, FANDROSOANA" (Татковина, Слобода, Развој)

Грбот на Мадагаскар се состои од штит на средината на грбот на кој се наоѓа мапата на островот Мадагаскар. Под натписот има глава на зебра, а над има штит со зраците на сонцето. На врвот на грбот се наоѓа натписот "REPOBLIKAN'I MADAGASIKARA" (Република Мадагаскар), а подоле стои натписот "TANINDRAZANA, FAHAFAHANA, FANDROSOANA" (Татковина, Слобода, Развој). Целиот грб се состои од следните бои: црвена, зелена, жолта, сина и бела.

Поврзано[уреди | уреди извор]