Грб на Мозамбик

Од Википедија — слободната енциклопедија
Грб на Мозамбик
Подробно
Усвоен1990
Мото"Република Мозамбик"

Грбот на Мозамбик е усвоен во 1990. Во средината на грвот се наоѓа AK-47 (одбрана), копач (земјоделство), книга (едукација) и изгрејсонцето над мапата на Мозамбик. Околу грбот се сместени шеќерни трски и пченка. Над грбот има црвен портокалов симбол на социјализмот, а подолу има натпис "Република Мозамбик".

Поврзано[уреди | уреди извор]