Грб на Демократска Република Конго

Од Википедија — слободната енциклопедија
Грб на Демократската Република Конго
Подробно
Усвоен2006

Грбот на Демократска Република Конго се менувал неколкупати од 1997. Сегашниот грб е важечки од 2006 и прикажува глава на леопард опкружен со слоновски рог од лева и копје од десна страна. Под главата има три зборови кои го претставуваат националното мото: Justice, Paix и Travail напишани на француски јазик што значи правда, мир и рад. Грбот е усвоен на 18 февруари 2006 од страна на претседателот Жозеф Кабила.

Стариот грб кој е усвоен во 2003 година и претстаува три вкрстени раци и опкружни со венец и жита и гала на врвот а подолу се наоѓа мотото Democratie, Justice, Unite што во превод значи демократија, правда и единство.

Грбот на Демократската Република Конго од 1999 се состоел од светло на син штит со светло од жолта ѕвезда во средината и шест помали ѕвезди на врвот. Грбот се наоѓал во должината на знамето.

Најстар грб бил оној од 1971 до 1997 прикажувајќи глава на леопард. Под главата се наоѓал пар вкрстени копја а околу главата од лева страна се наоѓале гранчиња и слонски рог од десната страна. Под се наоѓал натпис на бела основа со црни зборови Paix, Justice и Travail што во превед на француски значи мир, правда и работа. Овој грб службено се употребувал од 1 август 1964.