Грб на Лесото

Од Википедија — слободната енциклопедија
Грб на Лесото
Подробно
Усвоен4 октомври 1966.
Претходни варијанти

Грбот на Лесото службено е усвоен на денот на прогласување на независност 4 октомври 1966, кој е незначително изменет во 2006 година.

Грбот прикажува крокодил на басото штит. ТОа е симбол на династијата на најголемата етничка група во Лесото, Сото. Над штитот има две вкрстени оружја од 19 век. Штитот го држат два басото коњи. Под штитот има златна трака со државното мото: Khotso, Pula, Nala (Мир, вода, благослов).

Видете уште и[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]