Прејди на содржината

Грб на Бенин

Од Википедија — слободната енциклопедија
Грб на Бенин
Подробно
Усвоен1990
Мото"Fraternite, Justice, Travail" (Братство, Правда, Работа)

Грбот на Бенин е повторно усвоен во 1990, кога бил заменет во 1975 година. На врвот на грбот се наоѓаат два рога исполнети со песок, а во долниот дел се наоѓа штит кој го држат два леопарда. Штитот е поделена на четири четвртини. Во горната лева страна се наоѓа замокот Сомба, а на горната десна страна бенинската ѕвезда, во долната десна страна има брод којшто го симболизира доаѓањето на европејците и во долната лева страна има палма. Под штитот го има мотото на државата "Fraternite, Justice, Travail" (Братство, Правда, Работа).

Поврзано[уреди | уреди извор]