Грб на Руанда

Од Википедија — слободната енциклопедија
Грб на Руанда
Coat of arms of Rwanda.svg
Подробно
Усвоен2001

Сегашниот грб на Руанда е во употреба од 2001 година и кој ја задржува шемата на бои од новото државно знаме. На дното на грбот се наоѓа текст „Република Руанда - обединета, работничка и патриотска“ на јазикот руанда. Во средишниот дел на грбот се наоѓаат симболи на племиња кои надвисуваат запченици а околу се наоѓа зелен коноп кој е врзан во квадратен чвор.

Претходниот грб кој датирал од шеесеттите години бил обоен во зелена, жолта и црвена боја претставувајќи мир; државната надеж за идните успеси и променетоста на народот поврзувал на руанданскиот геноцид.

Поврзано[уреди | уреди извор]