Грб на Танзанија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Грб на Танзанија
Подробно
Мото"Uhuru na Umoja" (Слобода и Единство)

Грб на Танзанија се состои од воен штит поделен на четири делови. Првиот, жолт дел, бил симбол за минералите во Танзанија, вториот дел го претставувал знамето на Танзанија, третиот, црвен дел, го претставува плодното тло, а четвртиот хидрографијата на Танзанија (реки, мориња, езера). Штитот е поставен на планината Килиманџаро и е обвиен со рогови од слон. Покрај штитот стојат маж и жена. Под штитот стои натписот "Uhuru na Umoja" (Слобода и Единство).

Поврзано[уреди | уреди извор]