Знаме на Замбија

Од Википедија — слободната енциклопедија

Знаме на Замбија
}}
Употреба државно знаме национално знаме Национален симбол на Замбија.
Сразмер 2:3
Усвоено 24 октомври 1964
Опис зелена позадина со три мали ленти и орел.
Творец Габриел Елисон

Знамето на Замбија е официјалното знаме на оваа африканска држава, усвоено на 24 октомври 1964. Знамето е составено од зелена заднина, каде во слободниот дел во долниот агол има три вертикални ленти во црвена, црна и портокалова боја. Над лентите има златен орел во лет. Зелената боја била променета во 1996 година, па така денес е посветла и ги симболизира природните богатства на земјата. Црвената боја ја симболизира борбата за слобода на замбискиот народ, црната го симболизира народот а портокаловата минералите. Орелот ја симболизира можноста на народот да застане над проблемите на нацијата.[1] Знамето било направено од Габриел Елисон, кој е дизајнер и за националниот грб.

Останати знамиња[уреди | уреди извор]

standard
Претседателско знаме. Знаме на полицијата на Замбија. Знаме на замбиското воздухопловство. Старото знаме на Замбија.

Наводи[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]