Знаме на Камерун

Од Википедија — слободната енциклопедија

Знаме на Камерун
}}
Употреба државно и пловно знаме национално знаме и поморско знаме
Сразмер 2:3
Усвоено 20 мај 1975
Опис Три вертикални ленти во зелена, црвена и жолта боја со жолта петокрака во центарот.

Знаме на Камерун е официјалното знаме на оваа африканска држава кое било усвоено на 20 мај 1975 година по обединувањето на државата. Тоа е составено од три еднакви вертикални ленти во зелена, црвена и жолта боја со жолта петокрака во средината на знамето.

Боите на знамето се пан-анфрикански и воедно Камерун е втора држава која ги вовела боите, веднаш по Гана, а не сметајќи ја Етиопија која е првата. Дизајнот е инспириран од дизајнот на француското знаме. Црвената боја е боја на единство и ѕвездата се именува како „ѕвезда на единството“. Жолтата боја го симболизира сонцето и саваните во северниот дел од земјата, додека зелената боја го симболизира јужен Камерун.

Останати знамиња[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]