9 октомври

Од Википедија — слободната енциклопедија

9 октомври — 282-иот ден во годината според грегоријанскиот календар (283-и во престапна година). Остануваат 83 денови до крајот на годината.

01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31  

Настани:

1000  Лејф Ериксон го основа Винланд и станува првиот Европеец во Северна Америка.
1595  Шпанската армија го зазема Камбраи.
1604  Супернова 1604, најскорешната супернова забележана во Млечниот Пат.
1876  Британскиот физичар, пронаоѓач на телефонот и учител на говорот на глувонемите Александар Греам Бел (1847-1922), кој подолго време живееше во САД, ја воспостави првата меѓународна телефонска врска меѓу Бостон и Кембриџ.
1967  Во Собранието на СР Македонија, под претседателство на д-р Милан Бартош, е одржана седница на Матичната комисија за формирање на Македонската академија на науките и уметностите, на која е извршено конституирање на МАНУ.
1975  На советскиот физичар Андреј Сахаров му е доделена Нобеловата награда за мир поради неговите „бестрашни напори за мир во светот и правдата за сите во светот“, се вели во образложението на Норвешкиот комитет за Нобеловата награда.
1995  Собранието на Република Македонија ја ратификува Привремената согласност меѓу Македонија и Грција.

Родени:

1547  Мигел де Сервантес — шпански писател, автор на романотДон Кихот“.
1608  Џон Милтон — англиски поет.
1757  Шарл Xкрал на Франција.
1893  Марио де Андраде — бразилски писател.
1899  Хенри Сајмонс — американски економист.
1894  Владимир Мошин — проучувач на македонската средновековна уметност и култура.
1907  Жак Тати — француски филмски глумец и режисер.
1920  Јусеф Латиф — американски џез-музичар.
1921  Тадеуш Ружевич — полски писател.
1938  Хајнц Фишеравстриски политичар.
1944  Абдулах Сидран — босански писател и сценарист.
1944  Нона Хендрикс — американска поп-пејачка.
1948  Џексон Браун — американски музичар.
1955  Стив Овет — британски атлетичар.
1958  Срѓан Шапер — српски и југословенски рок-музичар, член на групата „Идоли“.
1962  Хорхе Буручага — аргентински фудбалер.
1967  Георге Попеску — романски фудбалер.
1971  Евгениј Наместников — руски хокеар.
1973  Тери Балсамо — американски гитарист.

Починале:

1047  Климент IIримски папа.
1569  Владимир Андреевичруски кнез
1841  Карл Фридрих Шинкел — германски архитект, урбанист и сликар.
1924  Валери Брјусов — руски писател.
1934  Александар IКрал на Југославија (убиен).
1956  Мари Доро — американска глумица.
1999  Милт Џексон — американски џез-музичар.
2010  Морис Але — француски економист, добитник на Нобеловата награда.
2014  Борис Бузанчиќ — хрватски и југословенски глумец.
2016  Анджеј Вајда — полски режисер.