Кембриџ

Од Википедија — слободната енциклопедија
Поглед кон Кралската капела

Кембриџ (анг. Cambridge) е старо универзитетско место во Обединетото Кралство. Оддалечен е околу 80 км североисточно од Лондон, опкружен со многуброји помали места и села. Кембриџ лежи во срцето на т.н. Силицијумска долина, која е познат како водечки центар на висока технологија во Велика Британија. Фирмите како Акрон компјутери и Синклер се втемелени точно овде. Кембриџ е најпознат по Универзитетот Кембриџ, кој ја обфаќа лабораторијата Кевендиш, Кралската капела и Универзитетската библиотека. Последните две доминираат на небото на Кембриџ, заедно со оџакот на болницата Аденбурк гледано од јужната страна на градот, додека од северот тука е кулата капела Колеџот Светиот Џон. Според проценките од 2007 година Кембриџ имал околу 130.000 жители, вклучувајќи и 18.396 студенти.

Кембриџ во 1575

Надворешни врски[уреди | уреди извор]