Валериј Брјусов

Од Википедија — слободната енциклопедија

Валериј Јаковљевич Брјусов (1873-1924) бил руски поет, теоретичар и публицист. тој се смета за еден од најзначајните личности во руската книжевност на XX век.

Животопис[уреди | уреди извор]

В. Брјусов на почетокот на 20. век.

Брјусов бил многу ценет од страна на Есенин, кој во некрологот за Брјусов напишал:[1]

Умре Брјусов. Таа вест е болна и тешка. особено за поетите. Сите ние учевме од него. Сите знаеме каква улога одигра тој во историјата на развојот на рускиот стих...Многумина го критикуваа Брјусов, многумина зборуваа за тоа дека тој не е поет, туку занаетчија. Глупави зборови! Глупави мислења!

Потписот на Брјусов.

Творештво[уреди | уреди извор]

Првата страница на делото „Земная ось“ од 1911 г.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Sergej Jesenjin, Celokupna dela, knjiga 2, Lirika (1917-1923), šesto izdanje. Beograd, RAD, 1980, стр. 145.