Британски прекуморски територии

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Британски прекуморски територии
Знаме
Британските прекуморски територии (црвено), Обединетото Кралство (зелено), и крунските поседи (сино)
Британските прекуморски територии (црвено), Обединетото Кралство (зелено), и крунските поседи (сино)

Британските прекуморски територии (англ. British Overseas Territories) — четиринаесет територии на Обединетото Кралство кои се под негова управа, иако не се составен дел од кралството.[1] Тие се остатоци од Британската империја кои немаат стекнато независност или изгласале да останат територии на Бритнаија. Поимот „прекуморски територии“ е воведен во 2002, како замена за претходниот поим британска зависна територија (British Dependent Territory), воведен во 1981. Сè до 1981, териториите се нарекувале „Крунски колонии“ (Crown colonies).

Освен Британската Антарктичка Територија (има само истражни станици) и областите Акротири и Декелија на Кипар и Британската Индоокеанска Територија (воени бази), сите прекуморски територии се постојано населени. Вкупната површина на териториите приближно изнесува 1 727 570 км2 (од кои 1 700 000 км2 отпаѓаат на Британската Антарктичка Територија), а населението брои вкупно 260 000 жители.[2][3]

Териториите Гернзи, Ман и Џерси исто така се под Британија, но имаат поинаков уставен однос со Обединетото Кралство како „крунски поседи“ (Crown Dependencies).[4][5] Британските прекуморски територии се целина независна од Комонвелтот, кој е доброволно здружение на земји кои имаат историски врски со Британската империја.

Список на британски прекуморски територии[уреди | уреди извор]

Четиринаесетте британски прекуморски територии се следниве:[6]

Знаме Грб Име Регион Површина Население Главен град
Flag of Anguilla.svg Coat of arms of Anguilla.svg Ангилја Кариби и Северен Атлантик 146 км2[7] 13 500[8] Вали
Flag of Bermuda.svg Coat of arms of Bermuda.svg Бермуда Кариби и Северен Атлантик 54 км2[9] 64 000 (2007)[10] Хамилтон
Flag of the British Antarctic Territory.svg Coat of arms of the British Antarctic Territory.svg Британска Антарктичка Територија Антарктик 1 709 400 км2[7] 50 зиме; над 400 лете[11] Истражна станица Ротера (главна база)
Flag of the British Virgin Islands.svg Coat of arms of the British Virgin Islands.svg Британски Девствени Острови Кариби и Северен Атлантик 153 км2[12] 27 000 (2005)[12] Роуд Таун
Flag of the British Indian Ocean Territory.svg Coat of arms of the British Indian Ocean Territory.svg Британска Индоокеанска Територија Индиски Океан 46 км2[13] околу 3000 британски и американски воени лица.[14] Диего Гарсија (база)
Flag of Gibraltar.svg Coat of arms of Gibraltar1.svg Гибралтар Пиринејски Полуостров 6,5 км2[15] 28 800 (2005)[16] Гибралтар
Flag of South Georgia and the South Sandwich Islands.svg Coat of arms of South Georgia and the South Sandwich Islands.svg Јужна Џорџија и Јужните Сендвички Острови Јужен Атлантик 4 066 км2[17] 99[18] Кинг Едвард Поинт/Гритвикен
Coat of arms of the Cayman Islands.svg Кајмански Острови Кариби и Северен Атлантик 264 км2[19] 51 384[19] Џорџ Таун
Flag of Montserrat.svg Coat of arms of Montserrat.svg Монтсерат Кариби и Северен Атлантик 101 км2[20] 4 655 (2006)[20] Плимут (напуштен поради вулкан; дефакто гл. град е Брејдс)
Flag of the Pitcairn Islands.svg Coat of arms of the Pitcairn Islands.svg Питкерн Тихи Океан 45 км2
(сите острови)[21]
51 (2008)[22] Адамстаун
Flag of Saint Helena.svg Coat of arms of Saint Helena.svg Света Елена, Вознесение и Тристан да Куња   Јужен Атлантик 420 км2 4 255 (само Св. Елена; 2008)[23]
1 275 (Вознесение и Тристан да Куња)[24]
Џејмстаун
Flag of the United Kingdom.svg Royal Coat of Arms of the United Kingdom (HM Government).svg Суверени бази Акротири и Декелија Средоземје (Кипар) 255 км2[25] 14 000 (околу половина се британски воени лица); Епископи
Flag of the Turks and Caicos Islands.svg Coat of arms of the Turks and Caicos Islands.svg Туркс и Кајкос Кариби и Северен Атлантик 430 км2[26] 32 000 (2006)[26] Коберн Таун
Flag of the Falkland Islands.svg Coa Falkland.svg Фолкландски Острови Јужен Атлантик 12 173 км2[9] 2 955 (2006)[27] Стенли

Валути[уреди | уреди извор]

Териториите користат разни валути и комбинации, вклучувајќи ја британската фунта, американскиот долар и сопствени валути што напати се рамни на нив.

Место Матична валута
 • Британска Антарктичка Територија
 • Тристан да Куња
 • Јужна Џорџија и Јужните Сендвички Острови

британска фунта

 • Гибралтар

гибралтарска фунта (рамна на британската)

 • Фолкландски Острови

фолкландска фунта (рамна на британската)

 • Света Елена
 • Вознесение

светоеленска фунта (рамна на британската)

 • Британска Индоокеанска Територија
 • Британски Девствени Острови
 • Туркс и Кајкос

американски долар

 • Ангилја
 • Монтсерат

источнокарипски долар

 • Бермуда

бермудски долар (рамен на американскиот)

 • Кајмански Острови

кајмански долар

 • Питкерн

новозеландски долар

 • Акротири и Декелија

евро

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Четиринаесетте територии (англиски)
 2. http://web.archive.org/web/20091001004119/http://www.fco.gov.uk/en/travel-and-living-abroad/travel-advice-by-country/country-profile/
 3. „ЦИА — Светска книга на факти за 2002 г. - Јужна Џорџија и Јужните Сендвички Острови“. Faqs.org. http://www.faqs.org/docs/factbook/print/sx.html. посет. 8 декември 2010 г.  (англиски)
 4. „Управа на Гернзи: За Гернзи“. Gov.gg. http://www.gov.gg/ccm/navigation/about-guernsey/. посет. 8 декември 2010 г.  (англиски)
 5. „Управа — Јавни служби на Ман“. Gov.im. http://www.gov.im/government/. посет. 8 декември 2010 г.  (англиски)
 6. „[АРХИВИРАНИ СОДРЖИНИ] Прекуморски територии и Министерството за надворешни работи“. Collections.europarchive.org. http://collections.europarchive.org/tna/20080205132101/www.fco.gov.uk/servlet/Front%3fpagename=OpenMarket/Xcelerate/ShowPage&c=Page&cid=1013618138295. посет. 8 декември 2010 г.  (англиски)
 7. 7,0 7,1 „Британска Антарктичка Територија“. Jncc.gov.uk. http://www.jncc.gov.uk/page-4387. посет. 8 декември 2010 г.  (англиски)
 8. „Секретаријат на Комонвелтот — Ангилја“. Thecommonwealth.org. http://www.thecommonwealth.org/YearbookInternal/140416/140417/anguilla/. посет. 8 декември 2010 г. 
 9. 9,0 9,1 „Податоци на ООН - Површина во км²“. Data.un.org. 4 ноамври 2009. http://data.un.org/Data.aspx?d=POP&f=tableCode%3A19. посет. 8 декември 2010 г.  (англиски)
 10. „Бермуда“. Jncc.gov.uk. http://www.jncc.gov.uk/page-4393. посет. 8 декември 2010 г.  (англиски)
 11. „Секретаријат на Комонвелтот — Британска Антарктичка Територија“. Thecommonwealth.org. http://www.thecommonwealth.org/YearbookInternal/140416/140419/british_antarctic_territory/. посет. 8 декември 2010 г.  (англиски)
 12. 12,0 12,1 „Британски Девствени Острови“. Jncc.gov.uk. http://www.jncc.gov.uk/page-4395. посет. 8 декември 2010 г.  (англиски)
 13. „Британска Индоокеанска Територија“. Jncc.gov.uk. http://www.jncc.gov.uk/page-4399. посет. 8 декември 2010 г.  (англиски)
 14. „Секретаријат на Комонвелтот — Британска Индоокеанска Територија“. Thecommonwealth.org. http://www.thecommonwealth.org/YearbookInternal/140416/140420/british_indian_ocean_territory/. посет. 8 декември 2010 г.  (англиски)
 15. „Gibraltar“. Jncc.gov.uk. http://www.jncc.gov.uk/page-4400. посет. 8 декември 2010 г. 
 16. „Секретаријат на Комоновелтот — Гибралтар“. Thecommonwealth.org. 7 ноември 2002. http://www.thecommonwealth.org/YearbookInternal/140416/140426/gibraltar/. посет. 8 декември 2010 г.  (англиски)
 17. http://www.umsl.edu/services/govdocs/wofact92/wf930224.txt
 18. „Население на Гритвикен, Јужба Џорџија и Јужните Сендвички Острови“. Population.mongabay.com. 31 март 2009. http://population.mongabay.com/population/south-georgia-and-the-south-sandwich-islands/3426466/grytviken. посет. 8 декември 2010 г.  (англиски)
 19. 19,0 19,1 „Светска книга на факти: Кајмански Острови“. ЦИА. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/cj.html. посет. 10 декември 2011 г.  (англиски)
 20. 20,0 20,1 „Монтсерат“. Jncc.gov.uk. http://www.jncc.gov.uk/page-4397. посет. 8 декември 2010 г.  (англиски)
 21. „Питкерн“. Jncc.gov.uk. http://www.jncc.gov.uk/page-4405. посет. 8 декември 2010 г.  (англиски)
 22. „Секретаријат на Комонвелтот — Питкернски Острови (Питкерн, Хендерсон, Дјуси и Оено)“. Thecommonwealth.org. http://www.thecommonwealth.org/YearbookInternal/140416/140428/pitcairn_islands__pitcairn__henderson__ducie_and_o/. посет. 8 декември 2010 г.  (англиски)
 23. „Статистики на ООН — Попис на Света Елена 2008“. unstats.un.org. http://unstats.un.org/unsd/demographic/sources/census/2010_PHC/Saint_Helena/Saint_Helena.pdf. посет. 4 јануари 2011 г.  (англиски)
 24. „Територии: Св. Елена, Вознесение и Тристан да Куња“. bbc.co.uk. 1 декември 2010. http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/africa/country_profiles/6748187.stm. посет. 4 јануари 2011 г.  (англиски)
 25. „Суверени бази на Кипар“. Jncc.gov.uk. http://www.jncc.gov.uk/page-4413. посет. 8 декември 2010 г.  (англиски)
 26. 26,0 26,1 „Туркс и Кајкос“. Jncc.gov.uk. 1 ноември 2009. http://www.jncc.gov.uk/page-4398. посет. 8 декември 2010 г.  (англиски)
 27. „Секретаријат на Комоновелтот — Фолкландски Острови“. Thecommonwealth.org. 14 јуни 1982. http://www.thecommonwealth.org/YearbookInternal/140416/140425/falkland_islands/. посет. 8 декември 2010 г.  (англиски)

Надворешни врски[уреди | уреди извор]