Американски долар

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Американски долар
USDnotes.jpg USCOINS.jpg
$1 до $100 банкноти Доларски монети
ISO 4217
Код USD
Составници
Подединица
 1/10 Дајм
 1/100 Цент
 1/1000 Мил
Симбол $ или US $
Цент ¢ или c
Мил
Прекар Бак, зелени. Истотака, Вашингтони, Џеферсони, Линколни, и сл. или пезо во Порторико.
Банкноти
 Чести $1, $5, $10, $20
 Ретки $2, $50, $100
Монети
 Чести , , 10¢, 25¢
 Ретки 50¢, $1
Демографија
Офиц. корисници Flag of the United States.svg САД
Неофиц. корисник/ци
Издавач
Централна банка Федерална банка за резерви
 Мреж. место www.federalreserve.gov
Печатар Биро за гравура и печатење
 Мреж. место www.moneyfactory.gov
Ковачница Ковална на САД
 Мреж. место www.usmint.gov
Вредност
Инфлација 2,7% (Само во САД)
 Извор The World Factbook, 2007 est.
Врзувач

Американски долар е официјалната валута на САД. Американскиот долар, исто така, е во широка употреба како резервна валута надвор од САД. Издавањето на валутата е под контрола на Федералниот резервен систем на САД. Најчесто користен симбол за американскиот долар е знакот долар ($), додека кодот ISO 4217 за американскиот долар е USD. Американскиот долар се обележува како US$ од страна на Меѓународниот Монетарен Фонд. Исто така, банкнотата не се печати на хартија (од дрво, целулоза) туку од специјално изработени листови од памук.

Американски долар


Тековен девизен курс на USD
Од Google Финансии: MKD AUD CAD CHF EUR GBP HKD JPY
Од Yahoo! Финансии: MKD AUD CAD CHF EUR GBP HKD JPY
Од XE.com: MKD AUD CAD CHF EUR GBP HKD JPY
Од OANDA.com: MKD AUD CAD CHF EUR GBP HKD JPY