Цент

Од Википедија — слободната енциклопедија
1 цент на американски долар

Цент[1][2], сентаво, сентесимо, сентимо, сантим[3][4] (Cent, centavo, centésimo, cêntimo, céntimo, centime) се различни имиња за стотинки од бројни светски валути. Поимот цент се однесува и на монета во вредност од еден цент. Симболот за цент, во зависност од валутата, е малата буква „c“ вкрстена со коса црта или вертикална линија: ¢; или едноставно само буквата с.

Зборот цент доаѓа од латинскиот збор „centum“ што значи сто. Англискиот поим cent се користи првенствено меѓу земјите кои биле дел од Британската Империја. Поимот centavo се користи првенствено меѓу земјите кои биле шпански или португалски колонии. Поимите centésimo и céntimo потекнуваат од шпанскиот јазик, а cêntimo од португалскиот јазик. Терминот сантим се користи првенствено меѓу земјите кои биле француски колонии.

Цент[уреди | уреди извор]

Сентаво[уреди | уреди извор]

Сентесимо[уреди | уреди извор]

Сентимо (Cêntimo)[уреди | уреди извор]

Сентимо (Céntimo)[уреди | уреди извор]

Сантим[уреди | уреди извор]

Сен[уреди | уреди извор]

Други слични имиња[уреди | уреди извор]

сентас  Литванија - литвански литас
сантимс  Латвија - латвиски лат
сентим  Етиопија - етиопски бир
сентимо  Филипини - филипински пезос
сене  Самоа - самоанска тала
сенте  Лесото} - лесотски лоти
сенти  Танзанија - танзански шилинг
сенити  Тонга - тонганска панга

Наводи[уреди | уреди извор]