Велс

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Map of Wales within the United Kingdom.png

Велс се наоѓа во западниот дел на Велика Британија каде што се граничи само со Англија. Исто така е и член на Обединетото Кралство на Велика Британија и Северна Ирска.

Населението на Велс изнесува 2.921.100 жители што е само 5% од вкупниот број на населението на Обединетото кралство на Велика Британија и Северна Ирска. Главниот град е Кардиф со население од 302.000. Површината на Велс (20.779 км2) е помала од површината на Република Македонија.

Жителите на Велс се чувствуваат како посебен народ од Англичаните но вечната асимилација од страна на Англија створила ситуација каде што само 20% од велшкиот народ го зборува оригиналниот велшки односно келтски јазик.

Знамето на Велс

Велс е поранешна престолнина и заедно со Англија Шкотска и Северна Ирска ја формира Велика Британија. Велс има свој јазик, свое знаме и своја внатрешна организација. Но во меѓународните збиднуванја е суверена земја само Велика Британија има право н глас. Името Велс доаѓа од германскиот збор (Walha- непознат).

Велс не е политички независен од 1282г. То е келтска религија во која се зборува велшки јазик, иако келтските елементи во Англија и Шкотска исчезнале. Името Велс доаѓа од зборот (wealhas) што значи странец.

(Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch) е населба во северозападниот дел на Велс која што го држи рекордот за имање најдолго име во светот.

Црквата од Велс е англиска црква и има 77,881 членови (отприлика 2,5% од населението). (унија на назависни велшани) е конгрегстионалистичка црква и има отприлика 36 000 членови. (1% од населението). бројот на членови на пресбитерианската црква од велс има 34,819 (1% од населението).

Географија на Велс[уреди | уреди извор]

Површината на Велс изнесува околу 20.779 км2 отприлика исто колку Словенија. Се протега 274 км од север на запад и 97 км од исток на запад. Велс се граничи со Англија на исток, и со морето од другите страни, каналот бристол е на југ, а св. георги каналот на југозападниот дел и Ирското Море на северозападнот и северниот дел. Вкупно Велс има 1.200 км крајбрежје. Велс има и други мали острoви. Рељјефот е претежно планински, претежно на северниот и средниот дел од Велс. Планините ја добиле нивната форма во последното ледено време.

6 места имаат статус како градови во Велс:

60% од жителите во Велс се викаат Велшани. Службени јазици во Велс се англиски и велшки. Англиски зборуваат сите жители на Велс и тој е таканаречен главен јазик, а само 20% од жителите знаат велшки.

  • Највисока температура измерена во Велс изнесува 35.2 °C
  • Најниската температура измерена во Велс изнесува -23,3 °C

Велс како тема во уметноста и во популарната култура[уреди | уреди извор]

  • „Детски Божиќ во Велс“ (Child's Christmas In Wales) - песна на американскиот рок-музичар Џон Кејл (John Cale) од 1973 година.[1]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]