Прејди на содржината

Знаме на Херм

Од Википедија — слободната енциклопедија

Знаме на Херм
}}
Сразмер 3:5
Усвоено ~ 1953
Опис Бело со црвен крст на Св. Ѓорѓија и бајрак со грбот на Херм во кантонот; на сина подлога помеѓу два сребрени делфина златен превез со три црни наметнати калуѓери.
Творец Вилијам Крепмтон

Знамето на Херм е бело со црвен крст на Св. Ѓорѓија и бајрак грбот на Херм во кантонот; блазон на грбот: на сина подлога помеѓу два сребрени делфина златен превез со три црни наметнати калуѓери. Сразмерот е 3:5.

Знамето е дело на британскиот вексилолог Вилијам Кремптон. Грбот на Херм е усвоен во 1953. Околу 1951 островот користел сино знаме со грбот на Гернзи во слободниот простор.[1]

  1. Херм - Знамиња на светот (англиски)

Поврзано

[уреди | уреди извор]