Знаме на Британската Антарктичка Територија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Знаме на Британската Антарктичка Територија
Управен павилјон на територијата
Знаме на комесарот на територијата

Знамето на Британската Антарктичка Територија е воведено во 1963, една година по создавањето на Британската Антарктичка Територија. Територијата претходно им припаѓала на поседите на Фолкландските Острови и го користеле фолкландското знаме.

Знамето е на основа на белиот павилјон со британското државно знаме во кантонот и грбот на Британската Антарктичка Територија во слободниот дел. Знамето се вее над истражните станици во територијата, како и во седиштето и службите на Британскиот антарктички завод (British Antarctic Survey). Бродовите на заводот користат син павилјон со штитот од грбот во слободниот дел. Комесарот користи државно британско знаме со грбот на територијата во средина.

Поврзано[уреди | уреди извор]