Воена морнарица

Од Википедија — слободната енциклопедија
ХМС Виктори, најстариот воен брод и понатаму во употреба

Воена морнарица е име за вид на вооружени сили кои се наменети за воени дејства на море и во внатрешните води или со помош на бродови или на други пловни објекти. Се састои од бродови и пловни објекти, односно нивните екипажи, низа на инсталации кои му припаѓаат и институции на копно. Понекогаш може да содржи и единици на копнена артилерија, па и сопствена морнарска авијација и морнарска пешадија.

Како институција првпат се јавува во Медитеранот каде долго време ќе биде најразвиена. Подоцна на многу држави од западна Европа токму постоење на силни воени морнарици ќе им овозможи стекнување на доминација над остатокот од светот.

Чинови ратне морнарице[уреди | уреди извор]

Офицерски чинови[уреди | уреди извор]

  • потпоручник
  • поручник на корвета
  • поручник на фрегата
  • поручник на бојниот брод
  • капетан на корвета
  • капетан на фрегата
  • капетан на воен брод
  • контраадмирал
  • вице адмирал
  • адмирал

[1] [2]

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]