Прејди на содржината

Автономија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Оландски острови се демилитаризираар како автономна област во Финска. Слика од Мариехамн, главен град на Оландски острови.

Автономијата, преведена од грчки, значи: - „самозаконодавство“ (- „сам“ и - „закон“). Генерално, автономијата значи самоопределување на правилата. Во потесна смисла, Самоуправување, обично во рамките на поширока заедница што ја има централната власт, и се наоѓа помеѓу две крајности: потчинетост и независност .

Автономијата може да биде:

  • политичка
  • етничка
  • културна
  • економска
  • религиозна