Парна локомотива

Од Википедија — слободната енциклопедија
Парна локомотива пред СУГС „Владо Тасевски“ - Скопје

Парна локомотива е вид на железничко влечно возило.

Основен принцип на работа на парната локомотива е искористување на енергијата на водената пареа парниот котел или топка пронајден уште во I век од научникот Херон Александриски.

Историја[уреди | уреди извор]

Вистинскиот творец на локомотива на парен погон, која се движела по железни шини е англичанецот Џорџ Стивенсон (1781-1848 година). Првата негова парна локомотива е наречена „Блихер“ (Blücher) во 1814. Втората парна локомотива е конструира во 1825 која го има влечено првиот патнички воз на линијата од Стоктон до Дарлингтон во Англија. И легендарната трета парна локомотива со име „Ракета“ (Rocket) подобрена со принцип на греење на повеќе цевки, добивајќи сила да влече приближно 13 тони и брзина од 24 км/ч.

Принцип на работа[уреди | уреди извор]

Принцип на работа на парната локомотива е загревање на водата и нејзиното ширење на водената пареа постигнувајќи принцип на реакција.

Делови на парна локомотива[уреди | уреди извор]

Делови на парна локомотива
1. Ексцентричен зглоб 6. Повратно вратило 11. Поврзувачка котва
2. Ексцентричен лост 7. Проширена врска 12. Комбиниран лост
3. Повратен лост 8. Полупречникен лост 13. Дршка на вентил
4. Подигнувачка врска 9. Крстач 14. Вретенeст вентил
5. Подигнувачко вратило 10. Доводен вентил

Особености[уреди | уреди извор]

Предности

Недостатоци

Поради сите наведени недостатоци во денешно време веќе не се во употреба парните локомотиви освен во поедини случаи како туристичка атракција.

Градители на парни локомотиви[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]