Луј Пастер

Од Википедија — слободната енциклопедија
Луј Пастер
Louis Pasteur
Роден 27 декември 1822
Дол, Франш Конте, Франција
Починал 28 септември 1895
Марн ла Кокет, Франција
Познат пастеризација, вакцина против беснило

Луј Пастер (француски: Louis Pasteur; 27 декември 182228 септември 1895) бил француски хемичар и биолог, кој во првите истражувања дошол до заклучок дека топлината ги уништува штетните бактерии и со тоа ја поставил основата на постапката за стерилизација при хируршките зафати, што во негова чест била наречена „пастеризација“.

Утврдил дека ферментацијата била биолошки процес и ги побил дотогашните теории за спонтаната регенерација на микроорганизмите. Пастер го задолжил човештвото со откритието на вакцината против беснило, до која дошол по низа експерименти во 1895 година.

На 6 јули 1885, Луј Пастер успешно ја тестира својата вакцина против беснило на пациентот Јозеф Мајстер, деветгодишно дете гризнато од бесно куче.