Портрет на маж (Рембрант, Њујорк)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Портрет на маж
Rembrandt - Portrait of a man - MET DP145947.jpg
Творец Рембрант
Година о. 1655–1660
Димензии 83.5 см × 64.5 см
Место Музеј Метрополитен, Њујорк

Портрет на мажпортретска слика од околу 1657 година, насликана од Рембрант. Се наоѓа во збирката на Музејот на уметноста Метрополитен.[1]

Опис[уреди | уреди извор]

Оваа слика влегла во збирката преку аманетот на Хенри Г. Маркуанд.

Оваа слика била документирана од Хофстеде де Хрот во 1914 година, кој напишал; „753. БЛЕД ЧОВЕК СО ДОЛГА ТЕМНА КОСА. Боде 222; Дутуи. 339; Вурцбах. 209 ; B.-HdG. 495. Околу четириесет. Половина со една рака ; природна големина. Тој стои, виден речиси во целото лице, гледајќи директно пред него. Левата рака е во неговата црна наметка, која ја обвиткува фигурата. Носи голема, мазна, блиска јака со реси и црна шапка со висок широк обод. Има благи мустаќи, делумно е избричен и има темни очи. Светлината паѓа од левата страна на десната страна на лицето и јаката. Заднината е осветлена кон лево. Потпишан во целост и датира од 1664 година; платно, 31 1/2 инчи на 25 инчи. Спомненато од Боде, стр 531, 588; Дутуи, стр. 46 ; Мишел, стр. 442]. Изложено на Хадсоново-Фултоновата прослава, Музејот Метрополитен, Њујорк, 1909 година, бр. 107. Во збирката на Маркизот од Лансдаун, Лондон, 1883 година. Во збирката на Х. Г. Маркуанд, Њујорк; дадена од него во 1890 година на Музејот.“[2]

И покрај опсежното истражување, насликаниот човек и претходните сопственици на оваа слика се непознати. Површинското испитување покажа дека датумот што го видел Хофстеде де Хрот исчезнал до 1950-тите, а целокупната состојба на сликата е прилично изгребана. Засенчувањето на очите под капата е карактеристично за делото на Рембрант во 1650-тите.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Portrait of a Man“. Метрополитен. Посетено на 11 јануари 2022.
  2. 753. A Pale Man with Long Dark Hair" in Hofstede de Groot, 1914 Оваа статија содржи текст од овој извор, кој е во јавна сопственост.

 

  • Мачка. бр. 155 во Dutch Paintings in the Metropolitan Museum of Art, Том I, од Волтер Литке, Метрополитен музеј на уметноста, 2007 година.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]