Автопортрет со беретка и свртена јака (Рембрант)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Автопортрет со беретка и свртена јакна
Творец Рембрант
Година 1659
Димензии 84.4 см × 66 см
Место Национална галерија на уметноста, Вашингтон

Автопортрет со беретка и свртена јакна е дело од 1659 масло на платно, изработено од холандскиот сликар Рембрант, една од над 40 негови автопортрети на Рембрант.

Суптилнаи со темни драматични длабочини ,дело во кое може да се видат „стресовите и оптоварувањата на животот составен од креативни триумфи и лични и финансиски пресврти“.[1].

Сликата е едно од неповторливите ремек – дела во историјата на уметноста и на творештвото воопшто.

Со длабоки богати колористички тонови,Рембрант , доловува богата психологија, поглед во кој се забележуваат суштинските прашања на постоењето и на опстанокот на цивилизацијата [2].

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Self Portrait with Beret and Turned-Up Collar (right)] Архивирано на 15 септември 2019 г.