Автопортрет (Рембрант, Алтман)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Автопортрет, 1660
Творец Рембрант
Година 1660
Димензии 80.3 см × 67.3 см
Место Метрополитен (музеј), Њујорк (град)

Автопортрет од 1660 година е слика масло на платно, изработено од холандскиот сликар Рембрант, една од над 40 негови автопортрети на Рембрант.

Насликана била кога уметникот имал педесет и четири години, годините се видливи врз збрчканото лице но најмногу во меланхолијата на неговиот поглед.[1]. Тоа бил период на поголема на вознемиреност во неговиот живот. Бил прогласен за банкрот. Тој ја изнесол својата богата колекција на уметнички дела на аукција а самиот бил напуштен од неговите ученици и неговите пријатели, без свое ателје во кое би можел да го постави својот штафелај.

Портретот е дело дело на зрели години, кога тој ги ја открил целата вештина и ресурси на целиот живот и неговото создавање. Подигнувањето на веѓите што му го збрчкале челото било каприциозно нетрпение, но искрата во неговите очи го негира поразот. Устата е нацртана и ознаката на незаслужено занемарување е очигледна во предвремените брчки, но одредена весела гордост . Иако овој голем уметник живеел неколку години подолго од сликата, тие биле години на мизерија атој насликал само уште едно одлично дело „Синдикатите во салата за облека“, сега во музејот Рикс во Амстердам. Неговата голема репутација претрпела речиси целосно затемнување, иако денес тој е веројатно најзначајниот сликар што некогаш живеел.

Сепак, тој никогаш не ја изгуби својата храброст и, како што го гледаме на овој портрет, тој храбро се позиционира како да е во спротивност на злата што го зафатло. Оваа е слика резиме - ако во претходните дела бил сликарот Рембрант сега е човекот Рембрант; бидејќи само така сигурно ги гледале сограѓаните и соседите во вознемирувачката 1660 година[2].

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]