Автопортрет со перјанеста капа (Рембрант)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Автопортрет со перјанеста капа и рендгенска снимка изработена во дваесеттиот век со која се докажало дека сликата е оригинално дело на Рембрант.

Автопортрет со перјанеста капа е слика на масло што му се припишува на Холандскиот сликар Рембрант. Потпишан е и датирана е во 1635 година[1].

Опис[уреди | уреди извор]

Автопортретот го прикажува Рембрант на половина должина, свртен кон десно, облечен во кадифена наметка украсена со златен вез. Медалјон кои виси со златен ланец околу вратот. Тој носи црна кадифена беретка која му ги засенува очите и од предната страна на неа, друг медалјон кој поддржув две вертикални перја од ној.

Автопортретот го изразува Рембранд, како младич кој пополека веќе станува дел од афирмираните ликовни автори, низ психологијата на неговиот израз вече е присутна одредена самоувереност, сигурност и сликарск зрелост која пополека ја најавува веќе неговата неповторлива генијалност[2].

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]