Прејди на содржината

Автопортрет како Зевксис кој се смее (Рембрант)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Автопортрет како Зевксис кој се смее
Творец Рембрант
Година c. 1662
Димензии 82.5 см × 65 см
Место Музеј - Валраф - Ричарт & Фондација Корбу

Автопортрет како Зевксис кој се смее од 1662 година е еден од над 40 насликани автопортрети на Рембрант.

Насликана од 1662 година од холандскиот уметник Рембрант сега се наоѓа во музејот Валраф-Ричарц во Келн[1].

Рембрант ван Рајн насликал повеќе од 90 автопортрети, од младост до старост. Автопортретот во вид на Зевксис е еден од последните, насликан само шест години пред неговата смрт, во 1669 година на возраст од околу 57 години. Дури и денес, тој останува енигматичен и многу различен од другите автопортрети од неговата старост.

Снимката со Х-зраци покажала дека во првата верзија, сликарот не се смеел, туку само неодредено и ненаметливо таинствено се смешкал[2].

Библиографија

[уреди | уреди извор]
  • Екехард Меј:Автопортрет на Рембрант како Зеуксис“. Гебр. Ман Верлаг, Берлин 2002 година; ISBN 3-7861-2438-8
  • Фриц Ерпел: „Автопортретите Рембрант“ Хеншелверлаг, Берлин 1967 година

Надворешни врски

[уреди | уреди извор]