Прејди на содржината

Автопортрет изработен на 34-годишна возраст (Рембрант)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Автопортрет изработен на 34-годишна возраст
Творец Рембрант
Година 1640
Димензии 102 см × 80 см
Место Национална галерија, Лондон

Автопортрет изработен на 34-годишна возраставтопортрет на Рембрант, датирана од 1640 сега во Национална галерија во Лондон. Сликата е една од многуте автопортрети на Рембрант, и во сликарството и во гравирањето, тој продолжува со својата длабока интроспективна психолошка анализа. Во овој случај, специфичните влијанија во композициските асоцијации се препознаваат од влијанието на Рафаел — „Портрет на Балдасаре Кастицоне“ (сега во Лувр) и на Тицијан — „Човек со извезен ракав“.

Рембрант ги видел и овие дела во Амстердам, во негово време центар на трговијата со уметност во Европа, и направил повеќе студиски скица особено на делата од Рафаел[1].

И во овој автопортрет користи темна гама, конкретно светло — темно, со што постигнува таинствена атмосфера и истакнување на состојбите — емотивни, психолошки,мисловни.[2]

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]