Прејди на содржината

Болнишки крст

Од Википедија — слободната енциклопедија
Болнишки крст
Болнишките натписи се вториот најстар примерок од досегашната фаза на грузиското писмо. Во средината на натписите се појавува „Болнишкиот крст“.

Болнишкиот крст (грузиски: ბოლნისის ჯვარი bolnisis ǰvari) е симбол на крст, земен од украс од 5 век во црквата Болниси Сиони, што дошло да се користи како национален симбол на Грузија.

Тој е варијанта на Стапалниот крстот (Cross pattée) познат во христијанската симболика на доцната антика и раниот средновековен период. Истиот симбол довел до вкрстени варијанти користени за време на крстоносните војни, Малтешкиот крст на витешките болничари и (преку Ерусалимскиот крст и Црниот крст на тевтонскиот ред) Железниот крст што го користела германската војска.

Четирите мали крстови што се користат во грузиското знаме се официјално опишани како болнур-кацхури (ბოლნურ-კაცხური) иако тие се само малку со стапалната варијанта.

Наводи[уреди | уреди извор]

  • Хелен Мачаваријани: Bolnisi sionis samsheneblo carcera. Mecniereba, Тбилиси 1985 година