Српски крст

Од Википедија — слободната енциклопедија
Српски крст.

Српски крст — српски национален симбол, дел од грбот на Србија, знамето на Србија и знамето на Српската православна црква [1]. Се смета дека овој вид на крст своите корени ги има во тетраграмскиот крст од грбот на византиската династија на Палеолозите. Разликата е во тоа што во српската традиција вообичаено се употребува бел крст на црвена подлога.

Според српската традиција, овој симбол се поврзува со Свети Сава, првиот српски архиепископ, на кој се препишува и популарната изрека: „Само слогата ги спасува Србите“, чија кратенка од почетните букви ги означува четирите „С“ букви.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Atlagić 2009, стр. 180.