Коптски крст

Од Википедија — слободната енциклопедија
Современ дизајн користен од коптската католичка црква.

Терминот коптски крст може да се однесува на голем број христијански крстовидни варијанти поврзани со коптски христијани.

Модерна форма[уреди | уреди извор]

Коптски свештеник држи коптски крст (Каиро 2010).

Формата што се користи во коптската црква и дефинирана како коптски крст е составена од две задебелени линии со еднаква должина што се пресекуваат во средината под прав агол. На секој агол има три точки, кои го претставуваат светото тројство на Отецот, Синот и Светиот Дух.