Латински крст

Од Википедија — слободната енциклопедија
A crux immissa или Латински крст
План за латински крст. Засенчена област е трансепт

Латински крст или crux immissa е еден вид на крст во која вертикалниот крак е подолг од хоризонталниот, [1] [2]Tој крст често се поистоветува со римокатоличката црква, бидејќи бројни католички цркви имаат форми на Латинскиот крст.

Ако е прикажан свртен наопаку, се нарекува крст на Свети Петар, затоа што тој бил наводно погубен на овој вид крст. [3] Кога се прикажува накосо, се нарекува крст на Свети Филип од истата причина.

Користен во САД[уреди | уреди извор]


Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Herbert Norris, Church Vestments: Their Origin and Development (Mineola, NY: Dover Publications, 2002), p. 128
  2. Curl, James Stevens (2015). cross: Latin. Oxford Dictionary of Architecture and Landscape Architecture. Oxford University Press. стр. 213. ISBN 978-0-19-860678-9. Посетено на 5 May 2020.
  3. Joyce Mori, Crosses of Many Cultures (Harrisburg, PA: Morehouse Publishing, 1998), p. 32