Ерусалимски крст

Од Википедија — слободната енциклопедија
Грбот на Ерусалимското Кралство[1]

Ерусалимски крст (познат како „Крстоносен крст“) — хералдички крст и христијанска варијанта на крст кој се состои од голем златен крст опкружен со четири помали златни грчки крстови[2] , по еден во секој квадрант со сребрена позадина. Големиот крст го претставува Исус Христос, додека останатите четири ги претставуваат четирите евангелија. Петте крстови се соединуваат во еден симбол кој ги симболизира петте христови рани. Се користел како знаме и грб на Ерусалимското Кралство од 1280-тите.

Овој крст не треба да се меша со Лоренскиот крст, кој исто така е наречен „Ерусалимски крст“.[3]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. William Wood Seymour, The Cross in Tradition, History and Art, 1898, p. 364
  2. The design with the crosslets as crosses potent is medieval, e.g. found in 13th-century stonework in the Nor Varagavank monastery, Armenia (image); another example is found in the Norman church at Bozeat, Northamptonshire, England (image).
  3. William Woo Seymour, The Cross in Tradition, History and Art, 1898, p. 356