Crux gemmata

Од Википедија — слободната енциклопедија
Детали од мозаик, Базилика „Св. Аполинар“ - Класе, Равена (549година).

Crux gemmata (латински за накитен крст) е облик на крст типичен за ранохристијанската и рано средновековната уметност, каде што крстот, или барем неговата предна страна, е главно украсен со накит. Во еден физички крст, наместо во насликаната слика на еден таков крст, задната страна често има врежани слики од Распетието на Исус или други прикази.[1]

Примери во металопреработката се Крстот на Јустин II (6 век, во музеите на Ватикан), „трошливиот крст“ во Стафордшајрското депо (8 век), Крстот на Лотар (10 век, ризницата на Ахенската катедрала), иберскиот Крст на ангелите и Победничкиот крст и Крстот на Конг (1120-тите?, Национален музеј на Ирска).

Белешки[уреди | уреди извор]

  1. Како што е Крстот на Лотар. Крстот на Јустин II има сребрено обликувани фигури на задниот дел.

Библиографија[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]