Портрет на Клемансо (Мане, Париз)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Портрет на Клемансо (1879-1880) од Едуар Мане
За поголемото истоимено дело на Мане од 1872 година, видете Портрет на Клемансо (Мане, Форт Ворт)

Портрет на Клемансо - маслена слика на платно од 1879–80 година од Едуар Мане, сега во Музејот Орсе. Делото може да се датира преку две букви од 9 декември 1879 година и 8 јануари 1880 година преку датумите на седење на неговиот насликан предмет.[1] Клемансо не бил задоволен од работата, изјавувајќи „Мојот портрет од Мане? Многу лошо, го немам и не ми пречи тоа. Се наоѓа во Лувр, се прашувам зошто ја ставивме таму“.[2] Но, тој уживал во седењето во домот на Мане, уживајќи во разговорот и наоѓајќи го сликарот многу духовен.[3]

Најмладиот брат на Мане, Гистав бил општински советник во Париз и можеби со негово посредство Мане се сретнал со Клемансо. Алтернативно, двојката можеби се сретнала во домот на Пол Мерис или Емил Зола. По смртта на Мане, неговата ќерка Сузана го дала делото на насликаниот. Кога Мери Касат ја довела својата пријателка од САД, Луизин Хавмајер во домот на Клемансо, Луизин ѝ го продала делото за 10.000 франци во 1905 година. Мадам Хавмаер тогаш го донирала на Музејот Лувр во 1927 година,[4] од каде што подоцна бил доделен на сегашниот дом.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Cited in Cachin, Moffett, Wilson-Bareau, p. 443
  2. Cachin, Moffett & Wilson-Bareau 1983, стр. 446
  3. Tabarant 1947, стр. 358
  4. Cachin, Moffett & Wilson-Bareau 1983, стр. 447

Библиографија[уреди | уреди извор]

  • Françoise Cachin, Charles S. Moffett and Juliet Wilson-Bareau, Manet 1832–1883, Paris, Réunion des musées nationaux, 1983, p. 544 (ISBN 2-7118-0230-2)
  • Adolphe Tabarant, Manet et ses œuvres, Paris, Gallimard, 1947, p. 600
  • Adolphe Tabarant, Les Manet de la collection Havemeyer: La Renaissance de l'art français, Paris, 1930, XIII éd.
  • Étienne Moreau-Nélaton, Manet raconté par lui-même, vol. 2, t. I, Paris, Henri Laurens, 1926