Марко-Јован

Од Википедија — слободната енциклопедија
Марко-Јован
Св. Марко од Франс Халс, 1625 г.
Епископ на Библос
Починал(а) I век
Почитуван(а) во Православие, Римокатоличка црква, Источнокатолички цркви
Слава 27 септември

Марко-Јован или Апостол Марко наречен Јован (грчки: Μάρκος) — еден од седумдесетте апостоли. Апостол Лука го спомнува во Дела на светите апостоли 12,25; 15,37-39). Внук на апостол Варнава и ученик на апостол Павле. Традиционално се смета за истата личност што и апостолот Марко Евангелист.

Марко, наречен Јован, се споменува во Делата на светите апостоли (Дела 12,25 и 15,37). Тој бил жител на Ерусалим, син на одредена Марија, чиј дом бил место на молитвени собирања за апостолите и членовите на Ерусалимската црква. Апостол Петар дошол во нејзината куќа по чудотворното ослободување од затворот. оттука, ги оставил во Ерусалим Варнава и Павле и го зел со себе Јован-Марко.

Во своите дела пишувал за учеството на Јован-Марко во проповедите од Саламина на Кипар, (Дела 13,5).

Во исто време, врз основа на изразот „за служба“ (διακονια) употребен во текстот, се претпоставува дека Јован-Марко бил ѓакон (во тогашна смисла на поимот).

Кога Павле и неговите придружници го напуштиле Кипар и отишле во Памфилија, Марко се раздели од нив и отшол во Ерусалим (Дела 13,13).

Тој бил епископ на градот Библос во Феникија.

Во православието се слави на 10 октомври (27 септември според стариот стил) Марко-Јован се слави заедно со Апостол Зинон и на 17 јануари (4 јануари според стариот стил) на денот на Соборот на седумдесеттите свети апостоли а во Католичка црква на 27 септември.

Огромното мнозинство на современи истражувачи се убедени дека сите спомнувања и записи за на Марко-Јован , наречени Марко, во Новиот завет се однесуваат на иста личност.

Несигурната разлика помеѓу Апостол Марко (Евангелист) и Марко-Јован (како и друг Марко вклучен во една од варијантите на списокот со 70 апостоли) се појавила само во доцната црковна традиција која е без основа[1][2][3].

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Святой апостол Иоанн Марк“. Архивирано од изворникот на 2019-09-08. Посетено на 2020-08-27.
  2. Марк-Иоанн, племянник Варнавы
  3. 70-те апостоли[мртва врска]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]