Рему Алтонен

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Рем Алтонен во 2007 година

Хенри Олави „Рему“ Антонен (роден на 10 јануари 1948 година[1]) — фински тапанар и пејач. Рему е водечки музичар на групата Хуриганес, но исто така, водел и кариера во соло пеење.

Рему е роден во Хелсинки. Тој е со ромско потекло. Неговата автобиографија, „Poika varjoiselta kujalta.“ била објавена во 1984 година.[2]

Дискографија[уреди | уреди извор]

Соло албуми[уреди | уреди извор]

  • No Panic|fi}} (1978)
  • Sound of Hurrigane (1981)
  • Zin-Khan (1982))
  • Message For You (1983))
  • Vilkuilevat silmät (1985, ЕП)
  • Live at Café Metropol (1985, во живо)
  • Viittä vaille kaks (1987)
  • Remu plays Hurriganes:Roadrunner Tour (1994)
  • In the Spirit of Hurriganes (1995)
  • Taikakivi (1999)
  • Sticks and Stones (2004)
  • Andalusian muistelot (2013)

Други албуми[уреди | уреди извор]

  • Games (2007)
  • JuiceRemuDave – Live! (2008)
  • Remu and His All Stars: Live at Tullikamari (2018)

Збирки[уреди | уреди извор]

  • Parhaat (1987)
  • Collection (1990)
  • Mad About You (1992)
  • Suomen Parhaat – Remu (1994)
  • 20 suosikkia – Paholaisen masurkka (1995)
  • Remu & Hurriganes: Double Trouble (1997)
  • Legendaarinen Remu (2008)
  • The Very Best of Remu (2008)

Синглови[уреди | уреди извор]

  • „Paholaisen masurkka” (1986)
  • „Planeetta“ (2009)

Библиографија[уреди | уреди извор]

  • Aaltonen, Remu (2007) [1984]. Poika varjoiselta kujalta (фински) (изд. трето.). Хелсинки: WSOY. ISBN 9789510333006.
  • Aaltonen, Remu; Honkanen, Nina (1997). Seitsemän ilon kyyneleet (фински). Хелсинки: Otava. ISBN 951-1-14937-7.
  • Aaltonen, Remu; Salo, Markku (2016). Remu (фински). Хелсинки: Johnny Kniga. ISBN 978-951-040-529-1.
  • Annala, Jukka; Aaltonen, Remu (2008). Remusanakirja (фински). Хелсинки: Teos. ISBN 978-951-851-156-7.
  • Kaila, Kalla; Aaltonen, Remu; Haanpää, Harri (1994). Remu pienellä näyttämöllä (фински). Хелсинки: Musta taide. ISBN 9789529851010.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Rantala, Risto, уред. (1998). Kuka kukin on: Henkilötietoja nykypolven suomalaisista 1998 (фински). Helsinki: Otava. стр. 18. ISBN 951-1-14344-1.
  2. „Aaltonen, Henry Olavi“. Facta-tietosanakirja (фински). Хелсинки: WSOY. 2006. ISBN 951-0-31930-9.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]