Супресив

Од Википедија — слободната енциклопедија

Супресивниот падеж (скратено SUPE) е граматичко склонение што означува место на врвот на површината на нешто.[1] Неговото име потекнува од латинскиот суперсум, супересе: да биде преку и над.

Додека повеќето јазици го комуницираат овој концепт преку употреба на ставови, има некои, како унгарскиот, што ја прави употребата на падежи за оваа граматичка структура.

Пример на унгарски јазик: könyveken значи „ на книгите“, буквално „книгите-на“.

На финскиот јазик, супресивот е еден вид на прилог.[1] На пример:

kaikkialla значи „секаде“ (буквално „сè-на“)

täällä значи "(на) тука" (од tämä - "ова", букв. "на ова место")

Во лезгинскиот, супресивниот падеж е обележан со суфикси: sew-re-l:на мечката.[2]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 Mäkinen, Panu. „Finnish Grammar - Adverbial Cases“. users.jyu.fi. University of Jyväskylä. Посетено на 30 јули 2020.
  2. p. 74. Haspelmath, Martin. 1993. A Grammar of Lezgian. Walter de Gruyter.