Прејди на содржината

Аркус

Од Википедија — слободната енциклопедија
Панорама на голем плочест облак, вид на аркус (лаковит облак).

Аркус или лачен облак ниска, хоризонтална облачна формација, обично појавувајќи се како облачен додаток на кумулонимбус. Намотаните облаци и плочестите облаци се два главни типа на аркус. Аркусите најчесто се создаваат по должината на водечкиот раб или „налетните фронтови“ на одлив на грмежи; некои од најдраматичните формации на лакот ги означуваат фронтовите на налетот на конвективните системи кои произведуваат дерехо. Облачни облаци може да се појават и во отсуство на грмежи, создавајќи долж плитките струи на ладен воздух од некои граници на морското ветре и ладни фронтови.

Плочест облак

[уреди | уреди извор]

Плочестиот облак е низок, хоризонтален, налик на клин аркус. Плочестиот облак е прикачен на основата на родителскиот облак, кој обично е грмежен кумулонимбус, но може да се создаде на кој било вид на конвективни облаци. Зголемувањето на движењето на облакот често може да се види во водечкиот (надворешен) дел од плочестиот облак, додека долната страна честопати е бурна и оддувувачка. Ладниот воздух кој тоне од кревачкиот облак кој носи невреме се шири низ површината на земјата, со водечкиот работ нарекуван налетен фронт. Овој одлив се спушта под топол воздух повлечен во спуштањето на невремето. Бидејќи долниот и поладниот воздух го крева топол влажен воздух, неговата вода се кондензира, создавајќи облак кој често се тркала со различните ветрови над и под (ветерно смолкнување).

Луѓето што гледаат плочест облак може да веруваат дека виделе ѕиден облак. Ова веројатно е грешка, бидејќи се чини дека приближувачкиот плочест облак создава ѕид изработен од облак. Плочестите облаци обично се појавуваат на водечкиот раб на невреме, додека ѕидните облаци обично се на задниот дел од невремето.

Остриот, силен преден дел на налетот ќе предизвика најнискиот дел од водечкиот раб на плочестиот облак да биде влечен и во линија со фрактусот кој се крева. Во тежок случај, ќе има вртежи по должината на работ, со изопачени маси на облакот панус што може да стигнат до земја или да бидат придружени со кревачка прашина. Многу низок плочест облак, придружуван од овие знаци, е најдобриот показател дека се приближува потенцијално насилно ветерско забрзување. Екстремен пример за овој феномен изгледа скоро како торнадо и е познат како густнадо.[1]

Намотан облак

[уреди | уреди извор]

Намотаниот облак (името во Облачнит атлас е волутус) е низок, хоризонтален, цевчен облик и релативно редок вид на аркус. Тие се разликуваат од плочестите облаци со тоа што се целосно одвоени од другите одлики на облак. Намотаните облаци обично се чини дека се „тркалаат“ околу хоризонтална оска. Тие се осамен бран наречен солитон, што е бран што има единечен срт и се движи без промена на брзината или обликот. Една од најпознатите чести појави е облакот „Утрински слава“ во Квинсленд, Австралија, кој може да се појави до четири од десет дена во октомври.[2] Една од главните причини за облакот „Утринска слава“ е кружењето на мезоскалата поврзана со морските ветрови кои се развиваат над Полуостровот Кејп Јорк и Карпентарискиот Залив. Како и да е, слични одлики можат да се создадат со кревања на невремиња и не се исклучиво поврзани со крајбрежните региони.

Намотаните облаци се видени на многу места, вклучувајќи ги Калифорнија, Ламанш, Шетландските Острови, брегот на Северното Море, крајбрежните региони на Австралија и Ноум, Алјаска.

Поврзано

[уреди | уреди извор]
  1. Meteorological Service of Canada (19 декември 2002). „Gust fronts and wind squalls“. Severe Weather Watcher Handbook. Environment Canada. Архивирано од изворникот на 23 јуни 2006. Посетено на 2 јули 2020.
  2. Clarke, R. H.; Smith, R. K.; Reid, D. G. (1981). „The Morning Glory of the Gulf of Carpentaria: An Atmospheric Undular Bore“. Mon. Wea. Rev. 109 (8): 1726–1750. Bibcode:1981MWRv..109.1726C. doi:10.1175/1520-0493(1981)109<1726:TMGOTG>2.0.CO;2.
  3. Sutherland, Scott (March 23, 2017). „Cloud Atlas leaps into 21st century with 12 new cloud types“. The Weather Network. Pelmorex Media. Посетено на 24 March 2017.

Надворешни врски

[уреди | уреди извор]