Месопотамија (тема)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Тема Месопотамија
Μεσοποταμία, θέμα Μεσοποταμίας
Тема на Римската Империја
899/900ти–1070ти
Местоположба на Месопотамија
Карта на Темата Месопотамија во рамките на Римската Империја во 1000 година.
Историски период Среден век
 -  Основана 899–911
 -  Освојување од Селџуците. 1070ти
Денес во  Турција

Месопотамија (грчки: Μεσοποταμία) била името на римската тема (воено-цивилна провинција) сместена во она што денес е источна Турција. Не треба да се меша со регионот Месопотамија или со постарата римска провинција Месопотамија. Средновековната римска тема се наоѓала помеѓу реките Арсанија (современ Мурат) и Чимисгезек.

Историја[уреди | уреди извор]

Печат на Јован Кастамонит, вест и катепан на Месопотамија

Темата била создадена најверојатно меѓу 899 и 911 година, кога императорот Лав VI Мудриот (вл. 886–912) го назначил за свој управител поранешниот стратег на Харсијанон, по име Орест.[1][2] Поголемиот дел од провинцијата бил создаден од ерменското кнежевство Такис, управувано од поглаварот Мануил. Мануил и неговите четири сина биле убедени да ја предадат својата територија на Римската Империја во замена за титули и имот во други теми. Ерменските населби Келцене (одвоени од темата Халдија) и Камаха (дел од темата Колонеја) потоа биле споени за да ја создадат новата тема.[1][3]

Иако императорот Константин VII Порфирогенит (вл. 913–959) споменува дека пред нејзиното издигнување на тема, регионот бил „неименувана клисура“, има докази за многу порани административни структури од тоа.[1] Печат на еден „ спартариј и стратег на Месопотамија“ е датиран ок. 810, можеби укажува на постоење на прва краткотрајна тема таму, и печат на еден тумарх со ерменското име Мусиликес, е несигурно датирано ок. 870.[1]

Така е можно Месопотамија да биде конституирана кон крајот на 9 век од ерменското кнежевство како поделба ( турма) на некоја соседна тема, при што нејзиниот кнез добил римска титула и продолжил да управува со него, пред да се прошири во целосна тема. Ова исто така може да го објасни необичниот обичај на неговиот цртеж на стратегот, до 911 година, неговата плата не од императорската ризница, туку од царинскиот приход на комеркионот на неговата провинција.[1]

Командантите на темата продолжиле да бидат назначени во текот на 10 век, коегзистирајќи со новата функција „дукс на Месопотамија“, основана ок. 975 година. За разлика од стратезите, дуксот бил регионален командант, контролирајќи го средишниот дел на источната граница на Империјата.[2][4] Во XI век, повеќето од потврдените дуксови на Месопотамија биле Ерменци, вклучувајќи ги Григориј Магистрос и неговиот син. После Битката кај Манцикерт во 1071 година, императорот Михаил VII Дука (р. 1071-1078) се обидел повторно да ја воспостави римската власт, но провинцијата паднала на Турците-Селџуци.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 McGeer, Nesbitt & Oikonomides 2001.
  2. 2,0 2,1 Kazhdan 1991.
  3. Charanis 1963.
  4. McGeer, Nesbitt & Oikonomides 2001; Holmes 2005.

Извори[уреди | уреди извор]

  • Charanis, Peter (1963). The Armenians in the Byzantine Empire. Lisbon, Portugal: Fundação Calouste Gulbenkian.CS1-одржување: ref=harv (link)
  • Holmes, Catherine (2005). Basil II and the Governance of Empire (976–1025). Oxford, United Kingdom: Oxford University Press. ISBN 978-0-19-927968-5.CS1-одржување: ref=harv (link)
  • Kazhdan, Alexander Petrovich, уред. (1991). The Oxford Dictionary of Byzantium. New York, New York and Oxford, United Kingdom: Oxford University Press. ISBN 978-0-19-504652-6.CS1-одржување: ref=harv (link)
  • McGeer, Eric; Nesbitt, John W.; Oikonomides, Nicolas, уред. (2001). Catalogue of Byzantine Seals at Dumbarton Oaks and in the Fogg Museum of Art, Volume 4: The East. Washington, District of Columbia: Dumbarton Oaks Research Library and Collection. ISBN 0-88402-282-X.CS1-одржување: ref=harv (link)