Знаме на Охајо

Од Википедија — слободната енциклопедија

Знаме на Сојузна држава Охајо
}}
Назив Охајовата триаголница (The Ohio burgee)
Употреба граѓанско и државно знаме граѓанско и државно знаме
Сразмер 8:13
Усвоено 9 мај 1902; пред 121 година (1902-05-09)
Опис Заострено знаме кое содржи 5 хоризонтални ленти со наизменична црвена и бела боја. Внатрешниот триаголник е син кој содржи бело и црвено „О“ и 17 бели ѕвезди.
Творец Џон Ајсенман

Охајовата триаголница е службеното знаме на сојузната држава од Соединетите Држави, Охајо. Тоа е знаме на ластовично-опашесто знаме, единствено не-правоаголно сојузно-државно знаме на САД. Неговите црвени, бели и сини елементи ги симболизираат природните одлики на државата и редоследот на прием во Унијата. Истакнат диск во триаголниот кантон на знамето укажува на името на државата.

Знамето било дизајнирано во 1901 година од Џон Ајсенман за Се-американската изложба и донесено во 1902 година. Пред тоа, скоро еден век по државноста, Охајо немал законско овластено државно знаме. Еден неуспешен предлог повика на дизајн заснован на државниот печат .

Охајо усвоил службен поздрав на знамето и службената процедура за преклопување му дава 17 набори. Знамето на Охајо влијаело на голем број логоа и општински знамиња во рамките на државата. Губернаторско знаме со црвена боја е засновано на државниот печат.

Дизајн[уреди | уреди извор]

Знаме на Охајо се вее над Сојер Поинт во Синсинати .

Дизајнот на државното знаме на Охајо е дефиниран во Ревидираниот законик на Охајо, дел 5.01:

Типичен 34 ѕвезденo заострено знаме на Унијата, носено од многу охајски коњанички единици за време на Граѓанската војна.

Освен да личи на буквата О и охајскиот костен, кругот на знамето, исто така, претставува "првичната територија Охајо" во Северозападната територија.[1]

Знамето на Охајо е единственото не-правоаголно државно знаме на САД. Тоа е редок пример на не-четириаголно граѓанско знаме, уште еден добро познат пример е знамето на Непал. Според вексилологот Витни Смит, тоа може да биде тесноо засновано на коњаничките знамиња на Граѓанската војна и Војната меѓу Шпанија и Соединетите Држави. Знамето е службено дефинирано како „триаголница“ од 2002 година,[2][3] иако триаголничките знамиња обично се користат како поморски знамиња. Неговиот облик, недостаток на текст и симетријата на огледалото овозможуваат да биде пренесен или обесен во различни ориентации, без да влијае на читливоста.[4] Заради невообичаената форма на знамето, странските производители повремено го поставуваат целиот дизајн против белото, правоаголно поле. Знамето на Непал исто така по грешка било претворено во правоаголник.[5]

Историја[уреди | уреди извор]

Речиси еден век по државноста, Охајо немал законски овластено државно знаме. Државната милиција носела полковнички бои засновани на Ѕвездите и лентите, со додавање на „голем орел, со бројот на полкот и пропишаниот број ѕвезди погоре“.[6]

Воено знаме[уреди | уреди извор]

Од 1831 до 1865 година, дизајнот на државниот печат беше нерегулиран, но вообичаените украси вклучуваат рамноподен брод или каналски брод.[7]

До раните 50-ти години на минатиот век, Охајо изразил интерес за усвојување на државно знаме, како што веќе правеа неколку други држави. Кон крајот на 1860 година, Генералот за снабдување Дејвид Л. Вуд и аѓутантот на Охајо, Хенри Б. Карингтон смислиле знаме кое се состои од државен печат на бело поле. Тие го извеале над Државното воено складиште на Охајо во Колумбус, во надеж дека може еден ден ќе стане државно знаме. На 17 јануари 1861 година, на банкет организиран од колумбусовиот Типоградски синдикатски локал број 5, идниот претседател на САД, Џејмс А. Гарфилд, одржал говор во одбрана на националното знаме, бидејќи единствените знамиња војниците на Охајо ќе маршираат кон битката под него. Генералите, кои присуствувале, биле поместени да го тргнат нивниот предлог и да го дигнат знамето со Ѕвезди и ленти на нејзино место. Подоцна истата година, Вуд и Карингтон им се придружиле на земјаците Охајци во битка под 34 ѕвезденото знаме на Унијата, што ќе послужи како вдаховение за државното знаме децении подоцна.[8]

Ајсенмановиот триаголник[уреди | уреди извор]

Првичната спецификација на Ајсенман [1]

Во 1901 година, архитектот од Кливленд, Џон Ајсенман, бил овластен да дизајнира изложбена сала за својата држава во Се-американската изложба во Бафало од Њујорк. Тој развил карактеристично знаме да лета над секој агол од зградата на Охајо.[2] Волнените знамиња службено ја претставуваа охајската се-американска изложбена комисија, а не државата. На 18 јули, гувернерот Џорџ К. Неш ја посетил изложбата, каде му било претставен едно од знамињата, што сега е чувано во организацијта „Врска за историјата на Охајо“ (Ohio History Connection).[9] Ајсенман обезбедил дизајнерски патент во Соединетите Држави за неговиот дизајн, кој го опишал како „триаголно вилушесто или ластовично-опашесто знаме однесуваќи се на обликот општо позната како "коњанички триаголник “или "широкo заострено знаме"“.

Во 1902 година, државниот претставник Вилијам С. Мекинон, член на Се-американската изложбена комисија на Охајо, го вовеl Проект-законот 213 кој го означувал дизајнот на Ајсенман како службено знаме. Тој станал закон на 9 мај со што станал 20-то државно знаме на САД или банер. (Ајсенман му го доделил својот патент, со мандат од три и пол години, на државата Охајо на 24 април.)

Зградата на Охајо во Се-американската изложба од 1901 година

Бидејќи дизајнот на Ајсенман отстапувал од дизајнот "печат на постелнина", тогаш скоро универзален стандард меѓу државните знамиња, печатот изгледал странски за присутните: изгледот бил спореден со знамето на Куба[10] или на Филипините,[11] додека црвено-белиот круг бил изведен за да личи со сонцето на јапонското знаме.

Првично, знамето на Охајо ретко се користело, делумно заради преовладуваното мислење дека ѕвездите и лентите треба да имаат монопол на патриотските прикази. Сличното чувство го попречувало усвојувањето на општинските знамиња во Кливленд и Синсинати, до тој степен што обете биле оценети како обични "банери" за промотивни цели.[12] Во 1903 година, било објавено дека, меѓу државните политичари, само гувернерот Неш го покажувал триаголникот.[11]

Во векот по неговото усвојување, триаголникот се здобил со значителна популарност, и бил веен не само од државата, туку честопати и од нејзините жители и претпријатија.

Употреба[уреди | уреди извор]

Поздрав[уреди | уреди извор]

Во 2002 година, Генералното собрание на Охајо ја одбележало 100-годишнината од усвојувањето на државното знаме со усвојување поздрав на знамето, за да биде рецитирано по Залогот за верност :

Диплење на знамето[уреди | уреди извор]

Знамето на Охајо е официјално диплено во 17 чекори.

Метод за склопување на знамето на Охајо го создал Алекс Вајнсток, момче-извидник од Џанкшн Сити,[2] за неговиот Услужен проект „Игл скаут“. За тоа се потребни две лица. Постапката била донесена од 125-то Генерално собрание на Охајо како дом како проект-закон 552 и потпишана да стане закон од гувернерот Боб Тафт на 15 февруари 2005 година:[13]

Охајо не е единствената држава што назначила постапка за склопување на своето знаме; меѓутоа, постапката на Охајо имала особено значење заради неправилната форма на знамето. Продавач на знамиња во Арканзас ја опишал постапката како „баш е предизвик“.[14]

Деривации[уреди | уреди извор]

Знамето на Охајо редовно се вее за време на фудбалските ("рагби") игри од страна на марширачкиот бенд на Државниот универзитет Охајо.[15] Логото на „ Колумбо сини јакни“ [16] и навивачкото знаме на Синсинати Бенгалс [17] и двете се засновани на државното знаме.

Голем број на општини и окрузи во Охајо имаат усвоено заострени знамиња и ластовично-опашести знамиња засновани на државната триаголница. Округот Адамс и градовите Мерисвил и Ментор имаат знамиња кои во суштина го заменуваат кругот со печатот и ја менуваат шемата на ѕвездите во триаголната унија.[18][19] Покрај тоа, градот Грин, округот Самит, користи триаголница за знамето на градот, менувајќи ги боите на зелените и белите ленти, наспроти првичното црвено-бело на државното знаме на Охајо.[20]

Знаме на гувернерот[уреди | уреди извор]

вексиколошки опис Знамето на гувернерот на Охајо го вклучува државниот грб во 1996 година. Физичко знаме направено во 1950-тите ги обои ридовите со виолетова боја и ја испушта реката.[21]

Знамето на гувернерот на Охајо се состои од Големиот печат на Охајо, заокружен со 13 бели ѕвезди на црвено поле, со петтокрака ѕвезда во секој агол. Како и државното знаме, тоа има вкупно 17 ѕвезди.

Кабинетот на генералниот аѓутант го усвоила овој дизајн во 1905 година за да го претставува гувернерот во службени прилики.[22][23] Едно такво знаме виси во библиотеката Центар Радерфорд Б. Хејс, спомен на 32-от гувернер на Охајо и 19-ти претседател на САД.[24] Дизајнот бил службено признаен од 96-то Генерално собрание на 3 октомври 1945 година:

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. 1,0 1,1 Eisenmann, John (1901). „The Ohio State Flag“.
 2. 2,0 2,1 2,2 „State Flag of Ohio“. Profile Ohio. Колумбус: Ohio Secretary of State. јуни 2014. Архивирано од изворникот на 2017-07-10. Посетено на 31 март 2020.
 3. 124 SB 240
 4. „Ohio Day at Pan-American Exposition“. Ohio Archaeological and Historical Quarterly. Ohio State Archaeological and Historical Society. 10 (2): 144. 21 октомври 1901.
 5. „Closing Ceremony, 2016, Olympic Ceremonies - BBC Sport“. BBC. Посетено на 31 март 2020.
 6. Preble, George Henry (1880). History of the Flag of the United States of America (2 revised. изд.). Boston: A. Williams & Co. стр. 639.
 7. Smith, William Henry (25 ноември 1865). Report of the Secretary of State. Columbus, Ohio. стр. 435–441 – преку Google Books.
 8. Hodge, Orlando John (1902). Reminiscences. 1. The Imperial Press. стр. 117–120.
 9. Eisenmann, John (1901). „Ohio Flag“. OCLC 70657823.
 10. Galbreath, Charles Burleigh (1902). „Seals and Ohio flag“. Monthly Bulletins of the Ohio State Library. Columbus, Ohio: Ohio Board of Library Commissioners. 2 (4): 1–5 – преку Google Books.
 11. 11,0 11,1 Smites (19 април 1903). „Himself on the Jawbone Every Time He Looks at the Bundle of Ohio Flag For Which There Is No Call“. The Cincinnati Enquirer. 60 (109). A sample flag done in silk hung in the office of the Governor for months. Most of the people who saw it were under the impression that it was a Filipino trophy sent home by some daring Ohio soldier who had captured it in Balignan from the Society of the Katipunan. … The only flag, as state, seen in these parts was the one that hung in the Executive chambers.
 12. „Against It Are Citizens Generally“. The Cincinnati Enquirer. 53 (28). January 28, 1896. стр. 8. ‘Well, there does seem to be a lot of people who object to the idea of Cincinnati having a flag,’ was [Mayor Caldwell’s] answer, ‘but I think that the question is not properly understood. … In fact, it is not a flag. It is merely a banner, which may be taken on excursions by Cincinnati people to advertise the city. It can be worn in miniature in the buttonhole.’
 13. 125 HB 552
 14. McCoy, Kerry (25 јануари 2005). „It's tricky folding the state flag of Ohio“. Kerry's business blog. FlagandBanner.com. Архивирано од изворникот на 6 октомври 2014. Посетено на 31 март 2020.
 15. „Instrumentation“. The Ohio State University Marching & Athletic Bands. Архивирано од изворникот на 14 октомври 2014. Посетено на 31 март 2020. The American Flag accompanies JI-Row’s Ohio Flag in the stands to show the Pride in our country and to honor the military tradition of the OSUMB.
 16. „Jackets unveil new uniforms“. The Columbus Dispatch. 23 June 2007. Архивирано од изворникот на 2021-10-17. Посетено на 27 December 2013.
 17. „NFL Fan Flag Winners - PHOTOS“. KSDK. St. Louis. September 5, 2012. Архивирано од изворникот на 2014-09-22. Посетено на September 22, 2014.
 18. „County Flags“. Ohio Statehouse. Посетено на 31 март 2020.
 19. „City Flag Changes“. Portland Flag Association. Посетено на 31 март 2020.
 20. https://www.crwflags.com/fotw/Flags/us-oh-gr.html
 21. „Ohio Governor's flag“. Ohio History Connection. 1950s.
 22. Slagle, Craig D. (1945). „H. J. R. No. 49: Providing for the designation of a governor's flag“. House Journal. Ohio Legislative Service Commission: 548.
 23. Smith, Whitney (1975). The Flag Book of the United States. New York City: William Morrow and Company. стр. 164. ISBN 9780688079772. Smith notes that the prior design had a ratio of 40×63, equivalent to the modern specification.
 24. Keeler, Lucy E., уред. (1916). Dedication of the Hayes Memorial Library and Museum in Honor of Rutherford Birchard Hayes at Spiegel Grove State Park, Fremont, Ohio, May 30, 1916. Ohio History Connection. стр. 77. Additionally, a glimpse of the flag can be seen in a photograph of the rotunda opposite page 22.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]