Секач за хартија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Секач за хартија
Секач за хартија од 1820-тите години
Безбедносен (ротирачки) секач за хартија
Секач за хартија со голем формат
Секач за хартија со мал формат, дел од Музејот на европска култура, Берлин, Германија

Секачот за хартија, познат и како тример за хартија, исто така понекогаш опишан како хартиена гилотина или едноставно гилотина, е алатка која често се наоѓа во канцелариите и училниците, дизајнирана да пресече голем сет хартиени листови одеднаш со прав раб.

Историја[уреди | уреди извор]

Секачите за хартија, слични на денешните, биле патентирани во 1844 и 1852 година од Гијом Масикуо. Тие биле околу од крајот на 1830-тите, кога, во 1837 година, Тираол изгради модел со фиксирано сечило на рамна површина. Од средината на 19 век, значителни подобрувања биле направени од Фом и Краус од Германија, Фурнивал во Англија и Освего и Сејболд во Соединетите Држави.[1]

Безбедност[уреди | уреди извор]

Повеќето секачи за хартија се опремени со штитник за прсти за да ги спречат корисниците случајно да се сечат или да оттргнат знак додека користат апаратот. Сепак, повредите се уште можни ако уредот не се користи со соодветна грижа или внимание.

Индустриски секачи за хартија[уреди | уреди извор]

Во современата индустрија за хартија, поголемите машини се користат за сечење големи купишта хартија, картон или сличен материјал. Таквите машини работат на начин сличен на гилотина. Комерцијалните верзии се моторизираат и автоматизираат и вклучуваат механизми за стегање за да се спречи префрлање на материјалот за време на процесот на сечење.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Etherington & Roberts. Dictionary--guillotine“.