Интелектуализам

Од Википедија — слободната енциклопедија

Интелектуализам — поим којшто подразбира меѓусебно поврзани психолошки дејствија кои ја нагласуваат употребата, развојот и примената на интелектот; како и умствениот живот на еден интелектуалец.[1] Во полето на филозофијата, “интелектуализам” е синонимно со рационализмот, односно идејата дека знаењето се изведува од разумот.[2] Кончено, поимот интелектуализам може да има и општествено негативна конотација кога станува збор за маж или жена, кои даваат „премногу внимание на размислувањето“ (едноумие), а кои покажуваат „отсуство на грижа и чувства“ (емоционална студеност).[2][3]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Merriam-Webster“. (дефиниција)
  2. 2,0 2,1 „Intellectualism“. Посетено на 4 февруари 2013. (Oxford definition)
  3. „Encarta“. Архивирано од изворникот на 2009-11-01. (Definition)