Маскулизам

Од Википедија — слободната енциклопедија
Син машки симбол

Маскулизмот или маскулинизамот[1] може различно да се однесуваат на идеологијата и социо-политичкото движење што има за цел да го елиминира сексизмот против мажите и да ги изедначи нивните права со жените;[1][2] и придржувањето кон или промовирање на атрибути (мислења, вредности, ставови, навики) кои се сметаат за типични за мажи и момчиња.[2][3][4] Термините исто така може да се однесуваат на движењето за машки права или движењето на мажите, како и на гранка на антифеминизамот.

Терминологија[уреди | уреди извор]

Рана историја[уреди | уреди извор]

Според историчарот Џудит Ален, Шарлот Перкинс Гилман го смислила изразот „маскулизам“ (masculism) во 1914 година,[5] кога одржала серија предавања во Њујорк под насловот „Студии за маскулизам“. Очигледно, печатачот не го сакал терминот и се обидел да го смени. Ален пишува дека Гилман користела маскулизам да се однесуваат на опозицијата на женомразечките мажи за правата на жените и, пошироко, за да се опишат „машките збирни политички и културни активности во име на нивниот пол“,[6] или што Ален нарекува „сексуалната политика на андроцентричните културни дискурси“.[7] Гилман се осврнала на мажите и жените кои се спротивставувале на изборното право на жени како маскулисти - жени кои соработувале со овие мажи биле „Жените што нема да одат напред“[8] - и ја опишала Првата светска војна како „маскулизам во најлош случај“.[9]

Како одговор на предавањето, В.Х. Сампсон во писмо до „Њујорк Тајмс“ напишал дека жените мора да ја делат вината за војната: „Совршено е бескорисно да се преправате дека мажите се бореле, се бореле и работеле за себе, додека жените останале дома, посакувајќи да не го сторат тоа, молејќи се пред светилиштата за мир и користејќи го секој атом од нивното влијание за да се постигне света смиреност“.[10][11]

Дефиниција и обем[уреди | уреди извор]

На Оксфордскиот англиски речник (2000) го дефинира маскулинизмот и синонимот маскулизмот, како: „Застапување на правата на луѓето; придржување до или промоција на ставови, вредности, итн, се смета како типични за мажите; (општо) анти-феминизмот, мачизам“.[12] Според Сузан Витлоу во „Енциклопедија на книжевната и културната теорија“ (2011), поимите „се користат наизменично преку дисциплини“.[13] Социологот Роберт Мензис во 2007 година напишал дека и двата поими се вообичаени во машките права и антифеминистичката литература: „Бестрашниот виртуелен авантурист кој смело влегува во овие несмасно маскули(ни)стични простори, брзо се наградува со порој диатриби, инвективи, приказни за ѕверство, тврди дека има право, повикува за оружје и препораки за промена на служењето на мажите, децата, семејствата, Бога, минатото, иднината, нацијата, планетата и сите други нефеминистички работи“.[14]

Студијата по родови студии, Џулија Вуд, го опишува маскулинизмот како идеологија, тврдејќи дека жените и мажите треба да имаат различни улоги и права заради темелните разлики меѓу нив и дека мажите страдаат од дискриминација и „треба да си го побараат статусот како маж“.[15] Социолозите Артур Британ и Сатоши Икеда го опишуваат маскулинизмот како идеологија која ја оправдува доминацијата на мажите во општеството.[16] Маскулинизмот, според Британ, тврди дека постои „фундаментална разлика“ помеѓу мажите и жените и ги отфрла феминистичките аргументи дека машко-женските односи се политички конструкции.[17]

Според Ферел Кристенсен, канадски филозоф и претседател на поранешното Движење за воспоставување на вистинска родова еднаквост, со седиште во Алберта,[18] „Дефинирањето на„ машкоста “е отежнато со фактот дека овој термин го користеле многу малку луѓе, и од ретко кој филозоф“. Тој прави разлика помеѓу „прогресивните маскулисти“, кои поздравуваат многу општествени промени промовирани од феминистки, истовремено верувајќи дека некои мерки за намалување на сексизмот врз жените го зголемија тоа против мажите и „екстремистичката верзија“ на машкоста која ја промовира машката надмоќ. Тој тврди дека ако машкоста и феминизмот се однесуваат на верувањето дека мажите/жените се систематски дискриминирани и дека оваа дискриминација треба да се отргне, не мора да постои судир помеѓу феминизмот и маскулизмот, а некои тврдат дека тие се обете. Сепак, многумина веруваат дека едниот пол е повеќе дискриминиран и затоа што користат една етикета и го отфрлаат другиот.[4]

Политикологот Џорџија Дуерст-Лахти прави разлика помеѓу маскулизмот, која го изразува етосот на раното родово-егалитарно движење на мажите, и маскулинизмот, што се однесува на идеологијата на патријархатот.[19][20] Социолозите Мелиса Бле и Франсис Дупуи-Дери го опишуваат маскулизмот како облик на антифеминизам;[21] тие го изедначуваат маскулистот и маскулинистот, припишувајќи му го првиот на авторот Ворен Фарел. Најчестиот израз, тврдат тие, е „движењето на мажите“; тие пишуваат дека има сè поголем консензус во медиумите на француски јазик дека движењето треба да се нарекува маскулинист.[22] Според Витлоу, маскулинистичката теорија како што е на Фарел и онаа на научникот за родови студии Р. В. Конел се развила заедно со третиот бран феминизам и квировата теорија и била под влијание на прашањето на овие теории за традиционалните родови улоги и значењето на поимите како на пр. маж и жена.

Според Бетани М. Костон и Мајкл Кимел, членовите на митопоетското движење за мажи се идентификуваат како маскулинистички.[23] Николас Дејвидсон, во „Неуспехот на феминизмот“ (1988), маскулизмот го нарекува „виризам“: „Каде што феминистичката перспектива е дека социјалните заболувања се предизвикани од доминацијата на машките вредности, виристичката перспектива е дека тие се предизвикани од падот на тие вредности . ...“[24] Кристенсен го нарекува виризмот „екстремен бренд на маскулизам и маскулинизам“.[4]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Организации на мажите
Тринидад и Тобаго, Јамајка, Австралија, Индија, Соединетите Држави, Сингапур, Обединетото Кралство, Малта, Јужна Африка, Унгарија, Ирска, Гана и Канада
 • Зачувајте го индиското семејство

Обединетото Кралство:

 • Татковци за Правда (Fathers 4 Justice)

Канада:

 • Канадска асоцијација за еднаквост

Франција:

Забележителни луѓе поврзани со маскулизмот

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. 1,0 1,1 Chandler & Munday.
 2. 2,0 2,1 Cathy Young (јули 1994). „Man Troubles: Making Sense of the Men's Movement“. Списание „Reason“. Masculism (mas'kye liz*'em), n. 1. the belief that equality between the sexes requires the recognition and redress of prejudice and discrimination against men as well as women. 2. the movement organized around this belief.
 3. Bunnin, Nicholas; Yu, Jiyuan (2004). The Blackwell Dictionary of Western Philosophy. Malden, Mass.: Blackwell Publishing. стр. 411. ISBN 1-40-510679-4.
 4. 4,0 4,1 4,2 Christensen, Ferrell (2005) [1995]. „Masculism“. Во Honderich, Ted (уред.). The Oxford Companion to Philosophy (2. изд.). Oxford University Press. стр. 562–563. ISBN 0-19-926479-1. LCCN 94-36914.
 5. Allen, Judith A. (2009). The Feminism of Charlotte Perkins Gilman: Sexualities, Histories, Progressivism. Chicago: University of Chicago Press. стр. 353.
 6. Allen 2009, стр. 152.
 7. Allen 2009, стр. 353.
 8. Allen 2009, стр. 136–137.
 9. Allen 2009, стр. 127.
 10. Sampson, W. H. (3 April 1914). „Not All Man's Fault“. The New York Times. стр. 10.
 11. Leary, Andrea M. (2005). „Charlotte Perkins Gilman as a Master of Audience: Newspaper Reviewers Expose a Radical Lecturer“. Resources for American Literary Study. 30: (216–235), 224. JSTOR 26366994.
 12. masculinism, n. Oxford English Dictionary (3. изд.). Oxford University Press. 2000.
 13. Whitlow, Susan (2011). „Gender and Cultural Studies“. The Encyclopedia of Literary and Cultural Theory, Volume 3. Malden, Mass.: Wiley-Blackwell. стр. 1083–91. doi:10.1002/9781444337839.wbelctv3g003. ISBN 978-1-40-518312-3.
 14. Menzies, Robert (2007). „Virtual Backlash: Representations of Men's 'Rights' and Feminist 'Wrongs' in Cyberspace“. Во Chunn, Dorothy E.; Boyd, Susan; Lessard, Hester (уред.). Reaction and Resistance: Feminism, Law, and Social Change. Vancouver: University of British Columbia Press. стр. 65, 91, note 2.
 15. Wood, Julia T. (2014). Gendered Lives: Communication, Gender, & Culture. Stamford, Conn.: Cengage Learning. стр. 89. ISBN 978-1-28-507593-8.
 16. Ikeda, Satoshi (2007). „Masculinity and masculinism under globalization“. Во Griffin-Cohen, M.; Brodie, J. (уред.). Remapping Gender in the New Global Order. Routledge. стр. 112. ISBN 978-0-41-576997-6.
 17. Brittan, Arthur (1989). Masculinity and Power. Oxford: Basil Blackwell. стр. 4. ISBN 0-63-114167-7.
 18. Thorne, Duncan (20 June 2000). „Gender bias in pamphlet, says human rights officer“. The Edmonton Journal. Архивирано од изворникот 28 February 2001.; Menzies 2007, стр. 91, note 7.
 19. Duerst-Lahti, Georgia (2008), „Gender Ideology: masculinism and femininalism“, Во Goertz, Gary; Mazur, Amy G. (уред.), Politics, gender, and concepts: theory and methodology, Cambridge University Press, стр. 159–192, ISBN 9780521723428
 20. Dupuis-Déri, Francis (2009). „Le 'masculinisme': une histoire politique du mot (en Anglais et en Français)“ ['Masculinism': a political history of the term (in English and French)]. Recherches Féministes. 22 (2): 97–123. doi:10.7202/039213ar.
 21. Blais, Melissa; Dupuis-Déri, Francis (January 2012). „Masculinism and the Antifeminist Countermovement“. Social Movement Studies. 11 (1): 21–39. doi:10.1080/14742837.2012.640532. S2CID 144983000.
 22. Blais & Dupuis-Déri 2012.
 23. Coston, Bethany M.; Kimmel, Michael (2013). „White Men as the New Victims: Reverse Discrimination Cases and the Men's Rights Movement“. Nevada Law Journal. 13 (2): (368–385), 371.
 24. Davidson, Nicholas (1988). The Failure of Feminism. Buffalo, NY: Prometheus Books. стр. 274–275. ISBN 9780879754082.

Библиографија[уреди | уреди извор]

 • Malmi, Pasi (6 февруари 2009). Discrimination against Men: Appearance and Causes in the Context of a Modern Welfare State (PDF) (Thesis). University of Lapland. ISBN 978-952-484-279-2. ISSN 0788-7604. LCCN 2009447401. Retrieved 19 May 2019.
 • Thorpe, John (20 декември 2016), Masculism, ISBN 978-1533447265