Евроскептицизам

From Википедија
Jump to navigation Jump to search

Евроскептицизам — израз со кој се опишува критикувањето на Европската унија (ЕУ) и спротивставувањето на процесот на европска интеграција. Други погледи кои понекогаш се сметаат за евроскептични се согледувањата дека ЕУ е недемократска или премногу бирократска институција. [1][2] Истражувањето на Евробарометар од 2009 година покажа дека кај граѓаните на ЕУ, поддршката за членство во Унијата е најниска во Летонија, Обединетото Кралство и Унгарија[3]

Наводи[edit | edit source]

  1. http://www.davekopel.org/Media/Mags/SilencingOppositionInTheEU.htm
  2. Hannan, Daniel. „Why aren't we shocked by a corrupt EU?“, „The Daily Telegraph“, 14 ноември 2007 (посет. 2 мај 2010 г).
  3. 3,0 3,1 „Standard Eurobarometer 71 (fieldwork June-July 2009)“ (pdf). European Commission. 2009. конс. 2009-11-26. 
  4. „Standard Eurobarometer 71 Table of Results, Standard Eurobarometer 71: Public Opinion in the European Union (fieldwork June - July 2009)“ (pdf). European Commission. 2009. конс. 2009-11-01.