Нихилизам

Од Википедија — слободната енциклопедија

Нихилизам (од латински nihil „ништо“) ― филозофија или семејство на гледишта во рамките на филозофијата, што ги отфрла општоприфатените или основните аспекти на човековото постоење,[1][2] како објективната вистина, знаењето, моралот, вредностите или значењето.[3][4] Различни нихилистички положби имаат различно мислење дека човечките вредности се неосновани, дека животот е бесмислен, дека знаењето е невозможно или дека некои збирови на ентитети не постојат или се бесмислени.[5][6]

Изучувачите на нихилизмот може да го сметаат за само етикета што е применета на различни одделни филозофии,[7] или како посебен историски концепт што произлегува од номинализмот, скептицизмот и филозофскиот песимизам, како и од самото христијанство.[8] Современото разбирање на идејата главно произлегува од Ничеовата „нихилистичка криза“, од која произлегуваат двата централни концепти: уништување на повисоките вредности и спротивставување на афирмацијата на животот.[5][9] Сепак, претходните форми на нихилизам може да бидат поселективни во негирање на специфичните хегемонии на социјалната, моралната, политичката и естетската мисла.[10]

Поимот понекогаш се користи во асоцијација со аномија за да се објасни општото расположение на очај при воочената бесмисленост на постоењето или самоволието на човечките принципи и општествените установи. Нихилизмот исто така е опишан како впечатлив или суштествен во одредени историски периоди. На пример,[11] Жан Бодријар[12][13] и други ја карактеризираа постмодерноста како нихилистичка епоха[14] или начин на размислување.[15] Исто така, некои теолози и религиозни личности изјавиле дека постмодерноста[16] и многу аспекти на модерноста[17] го претставуваат нихилизмот со негирање на религиозните принципи. Меѓутоа, нихилизмот нашироко се припишува и на религиозни и на нерелигиозни гледишта.[8]

Во популарната употреба, поимот најчесто се однесува на облици на егзистенцијален нихилизам, според кои животот е без внатрешна вредност, значење или цел.[5] Други истакнати положби во рамките на нихилизмот вклучуваат отфрлање на сите нормативни и етички ставови (морален нихилизам), отфрлање на сите општествени и политички установи (политички нихилизам), став дека никакво знаење не може или не постои (епистемолошки нихилизам) и голем број метафизички позиции, кои тврдат дека неапстрактните предмети не постојат (метафизички нихилизам), дека составните предмети не постојат (мереолошки нихилизам), па дури и дека самиот живот не постои.

Етимологија, терминологија и дефиниција[уреди | уреди извор]

Етимолошкото потекло на нихилизмот е латинскиот корен збор nihil, што значи „ништо“. Поимот нихилизам се појавил на неколку места во Европа во текот на 18 век,[7] особено во германскиот облик Nihilismus,[18] иако исто така бил во употреба во текот на средниот век за означување на одредени облици на ерес.[1] Самиот концепт најпрво бил образуван во руската и германската филозофија, кои соодветно ги претставувале двете главни текови на дискурсот за нихилизмот пред 20 век.[18] Поимот најверојатно влегол во англискиот или од германскиот Nihilismus, доцнолатинскиот nihilismus, или францускиот nihilisme.[19]

Раните примери за употреба на поимот се наоѓаат во германски публикации. Во 1733 година, германскиот писател Фридрих Леберехт Гец го користел како книжевен поим во комбинација со ноизам (германски: Neinismus).[20] Во периодот околу Француската револуција, поимот исто така бил пејоратив за одредени вредносно-деструктивни трендови на модерноста, имено негирање на христијанството и европската традиција воопшто.[7] Нихилизмот за прв пат влегол во филозофско проучување во рамките на дискурсот околу Кантовата и послекантовата филозофија, особено појавувајќи се во делата на швајцарскиот езотеричар Јакоб Херман Оберајт во 1787 година и германскиот филозоф Фридрих Хајнрих Јакоби во 1799 година.[21] Веќе во 1824 година, поимот почнал да добива социјална конотација со германскиот новинар Јозеф фон Герес кој го припишува на негација на постоечките општествени и политички установи.[22] Руската облик на зборот, нигилизм, влегол во публикација во 1829 година кога Николај Надеждин го употребил како синоним за скептицизам. Во руското новинарство зборот продолжил да има значајни социјални конотации.[1]

Од времето на Јакоби, поимот речиси целосно испаднал од употреба низ цела Европа додека не бил оживеан од рускиот автор Иван Тургењев, кој го внесол зборот во популарна употреба со неговиот роман од 1862 година „Татковци и синови“, наведувајќи многу изучувачи да веруваат дека тој го измислил поимот.[23] Нихилистичките ликови од романот се дефинираат себеси како оние кои „негираат сешто“, кои „не земаат никаков принцип на верата, без оглед на почитувањето во тој принцип“, и кои сметаат дека „во сегашно време, негацијата е најкорисна од сите".[24] И покрај антинихилистичкото движење на Тургењев, многу од неговите читатели исто така го презеле името нихилист, со што му го припишале името на руското нихилистичко движење.[25] Враќајќи се на германската филозофија, нихилизмот бил дополнително дискутиран од германскиот филозоф Фридрих Ниче, кој го користел поимот за да го опише распаѓањето на традиционалниот морал во Западниот свет.[1] За Ниче, нихилизмот се однесувал и на современите трендови на уништување на вредностите изразени во „смртта на Бога“, како и на она што тој го гледал како моралот на христијанството што го негира животот.[26][27] Под длабокото влијание на Ниче, поимот потоа бил дополнително третиран во рамките на француската филозофија и континенталната филозофија пошироко, додека влијанието на нихилизмот во Русија веројатно продолжил и во советско време.[28]

Верските изучувачи како Алтизер изјавиле дека нихилизмот мора нужно да се разбере во однос на религијата и дека проучувањето на основните елементи на неговиот карактер бара фундаментално теолошко разгледување.[29]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Празен навод (help)
 2. Deleuze, Gilles (1962). Nietzsche and Philosophy. Преведено од Tomlinson, Hugh. London: The Athlone Press (објав. 1983). ISBN 978-0-231-13877-2. Nietzsche calls the enterprise of denying life and depreciating existence nihilism.
 3. Veit, Walter (2018). „Existential Nihilism: The Only Really Serious Philosophical Problem“. Journal of Camus Studies: 211–236. doi:10.13140/RG.2.2.26965.24804.
 4. Crosby, Donald A. (1998). "Nihilism". Routledge Encyclopedia of Philosophy. Taylor and Francis. doi:10.4324/9780415249126-N037-1. ISBN 9780415250696. As its name implies (from Latin nihil, 'nothing'), philosophical nihilism is a philosophy of negation, rejection, or denial of some or all aspects of thought or life.
 5. 5,0 5,1 5,2 Pratt, Alan.
 6. „The Meaning of Life#Nihilism“. Stanford Encyclopedia of Philosophy. Посетено на 3 August 2020.
 7. 7,0 7,1 7,2 ter Borg, Meerten B. (1988). „The Problem of Nihilism: A Sociological Approach“. Sociological Analysis. 49 (1): 1–16. doi:10.2307/3711099. JSTOR 3711099.
 8. 8,0 8,1 Gillespie, Michael Allen (1996). Nihilism Before Nietzsche. University of Chicago Press. ISBN 9780226293486.
 9. Gillespie, Michael Allen (1996). Nihilism Before Nietzsche. University of Chicago Press. ISBN 9780226293486.
 10. Gillespie, Michael Allen (1996). Nihilism Before Nietzsche. University of Chicago Press. ISBN 9780226293486.
 11. Cited in Woodward, Ashley. 2002.
 12. Baudrillard, Jean. 1993.
 13. Baudrillard, Jean. [1981] 1994.
 14. See:
 15. See: Rose, Gillian. 1984.
 16. Leffel, Jim; Dennis McCallum. „The Postmodern Challenge: Facing the Spirit of the Age“. Christian Research Institute. Архивирано од изворникот на 2006-08-19. ...the nihilism and loneliness of postmodern culture...
 17. Phillips, Robert (1999). „Deconstructing the Mass“. Latin Mass Magazine (Winter). Архивирано од изворникот на 2004-04-17. For deconstructionists, not only is there no truth to know, there is no self to know it and so there is no soul to save or lose." and "In following the Enlightenment to its logical end, deconstruction reaches nihilism. The meaning of human life is reduced to whatever happens to interest us at the moment...
 18. 18,0 18,1 Празен навод (help)
 19. „nihilism“, Oxford English Dictionary (3rd. изд.), Oxford University Press, September 2005 Invalid |mode=CS1 (help) (бара Претплата или членство во британска јавна библиотека .)
 20. Gloy, Karen (2014). „Nihilismus–Pessimismus“. Zwischen Glück und Tragik (германски). Wilhelm Fink. стр. 145–200. doi:10.30965/9783846756454_007. ISBN 9783846756454.
 21. Klemme, Heiner F.; Kuehn, Manfred, eds. (2010). "Obereit, Jacob Hermann". The Dictionary of Eighteenth-Century German Philosophers. Continuum. ISBN 9780199797097.
 22. Harper, Douglas. „nihilism“. Online Etymology Dictionary.
 23. Gillespie, Michael Allen (1996). Nihilism Before Nietzsche. University of Chicago Press. стр. 110. ISBN 9780226293486.
 24. Frank, Joseph (1995). Dostoevsky: The Miraculous Years, 1865–1871. Princeton University Press. ISBN 0-691-01587-2. For it was Bazarov who had first declared himself to be a "Nihilist" and who announced that, "since at the present time, negation is the most useful of all," the Nihilists "deny—everything."
 25. Petrov, Kristian (2019). „'Strike out, right and left!': a conceptual-historical analysis of 1860s Russian nihilism and its notion of negation“. Stud East Eur Thought. 71 (2): 73–97. doi:10.1007/s11212-019-09319-4.
 26. Carr, Karen L. 1992.
 27. Deleuze, Gilles (1983) [1962]. Nietzsche and Philosophy. Преведено од Tomlinson, Hugh. London: The Athlone Press. ISBN 978-0-231-13877-2.
 28. Ramos, Alice (1996). "Triumph of the Will". The Review of Politics. 58 (1): 181–184. doi:10.1017/S0034670500051779.
 29. Altizer, Thomas J. J. (1997). „Review: Nihilism before Nietzsche by Michael Allen Gillespie and Metaphysics by Michel Haar & Michael Gendre“. The Journal of Religion. University of Chicago Press. 77 (2): 328–330. doi:10.1086/490005. JSTOR 1205805.

Општи и цитирани извори[уреди | уреди извор]

Првостепени извори[уреди | уреди извор]

 • Брасиер, Реј (2007) Нихил неврзан: просветлување и истребување, Њујорк: Палгрејв Мекмилан .
 • Јакоби, Фридрих Хајнрих, Јакоби ан Фихте (1799/1816), Германски текст (1799/1816), Додаток со комплементарните текстови на Јакоби и Фихте, критички апарат, коментар и италијански превод, Istituto Italiano per gli Studi Filosofici201,ISBN 978-88-905957-5-2 .
 • Хајдегер, Мартин (1982), Ниче, том. I-IV, транс. ФА Капуци, Сан Франциско: Харпер и Роу .
 • Киркегор, Сорен (1998/1854), Моментот и доцните записи: Кјеркегоровите записи, кн. 23, ед. и транс. Хауард В. Хонг и Една Х. Хонг, Принстон, Њу Џерси: Принстон Универзитетот Прес .ISBN 978-0-691-03226-9ISBN 978-0-691-03226-9 .
 • Киркегор, Сорен (1978/1846), Двата доба<span typeof="mw:DisplaySpace" id="mwB8Y"> </span>: Кјеркегоровите записи, том 14, ед. и транс. Хауард В. Хонг и Една Х. Хонг, Принстон, Њу Џерси: Универзитетскиот прес на Принстон.ISBN 978-0-691-07226-5ISBN 978-0-691-07226-5 .
 • Киркегор, Сорен (1995/1850), Дела на љубовта<span typeof="mw:DisplaySpace" id="mwB8w"> </span>: Кјеркегоровите записи, том 16, ед. и транс. Хауард В. Хонг и Една Х. Хонг, Принстон, Њу Џерси: Принстон Универзитетот Прес.ISBN 978-0-691-03792-9ISBN 978-0-691-03792-9 .
 • Ниче, Фридрих (2005/1886), Надвор од доброто и злото, превод. Хелен Цимерн .
 • Ниче, Фридрих (1974/1887), Геј науката, превод. Волтер Кауфман, Винтиџ ,ISBN 0-394-71985-9 .
 • Ниче, Фридрих (1980), Sämtliche Werken. Kritische Studienausgabe, ед. C. Colli и M. Montinari, Walter de Gruyter .ISBN 3-11-007680-2ISBN 3-11-007680-2 .
 • Ниче, Фридрих (2008/1885), Така зборуваше Заратустра, прев. Томас Комон .
 • Тартаља, Џејмс (2016), Филозофија во бесмислен живот: систем на нихилизам, свест и реалност, Лондон: Блумсбери .

Второстепени извори[уреди | уреди извор]

 • Арена, Леонардо Виторио (1997), Дел глупости: tra Oriente e Occidente, Urbino: Quattroventi.
 • Арена, Леонардо Виторио (2012), Глупости како значење, е-книга.
 • Арена, Леонардо Виторио (2015), За голотија. Вовед во глупости, Mimesis International.
 • Барнет, Кристофер (2011), Киркегор, пиетизам и светост, издаваштво Ashgate.
 • Кар, Карен (1992), Банализацијата на нихилизмот, печат на Државниот универзитет во Њујорк.
 • Катарини, ЛС (2018), Надвор од Сартр и стерилност: Преживување на егзистенцијализмот (Монтреал: контакт argobookshop.ca)
 • Канингам, Конор (2002), Генеалогија на нихилизмот: Филозофии на ништо и разликата на теологијата, Њујорк, Њујорк: Роутлеџ.
 • Дент, Г., Валас, М. и Диа Центар за уметност. (1992). „Црна популарна култура“ (Дискусии во современата култура ; бр. 8). Сиетл: Беј Прес.
 • Дод, Елмар (2013), Der unheimlichste Gast. Die Philosophie des Nihilismus. Марбург: Тектум 2013 година.
 • Dreyfus, Hubert L. (2004), Киркегор на Интернет: Анонимност vs. Посветеност во сегашното доба . Преземено на 1 декември 2009 година.
 • Фрејзер, Џон (2001), „ Нихилизам, модернизам и вредност “, преземено на 2 декември 2009 година.
 • Галимберти, Умберто (2008), L'ospite inquietante. Il nichilismo ei giovani, Милано: Фелтринели.ISBN 9788807171437ISBN 9788807171437 .
 • Гилеспи, Мајкл Ален (1996), Нихилизмот пред Ниче, Чикаго, ИЛ: Прес на Универзитетот во Чикаго.
 • Џовани, Џорџ ди (2008), „ Фридрих Хајнрих Јакоби “, Енциклопедија на филозофијата Стенфорд, Едвард Н. Залта (уред. ). Преземено на 1 декември 2009 година.
 • Харпер, Даглас, „ Нихилизам “, во: Онлајн етимолошки речник, преземено на 2 декември 2009 година.
 • Хари, Карстен (2010), Помеѓу нихилизмот и верата: коментар на Или/или, Волтер де Грујтер прес.
 • Hibbs, Thomas S. (2000), Shows About Nothing: Nihilism in Popular Culture from The Exorcist to Seinfeld, Далас, Тексас: Spence Publishing Company.
 • Копиќ, Марио (2001), S Nietzscheom o Europi, Загреб: Јесенски и Турк.
 • Korab-Karpowicz, WJ (2005), „ Мартин Хајдегер (1889—1976) “, во: Интернет енциклопедија на филозофијата, преземено на 2 декември 2009 година.
 • Кун, Елизабет (1992), Фридрих Ниче Филозофија на европскиот нихилизам, Валтер де Грујтер.
 • Ирти, Наталино (2004), Nichilismo giuridico, Латерца, Рома-Бари.
 • Ловит, Карл (1995), Мартин Хајдегер и европскиот нихилизам, Њујорк, Њујорк: Колумбија УП.
 • Marmysz, John (2003), Laughing at Nothing: Humor as a Response to Nihilism, Albany, NY: SUNY Press.
 • Милер-Лотер, Волфганг (2000), Хајдегер и Ниче. Ниче-Интерпретационен III, Берлин-Њујорк.
 • Parvez Manzoor, S. (2003), „ Современост и нихилизам. Секуларна историја и губење на значењето “, преземено на 2 декември 2009 година.
 • Роуз, Јуџин о. Серафим (1995), Нихилизам, Коренот на револуцијата на модерното доба, Форествил, Калифорнија: о. Фондацијата Серафим Роуз.
 • Розен, Стенли (2000), Нихилизам: Филозофски есеј, Саут Бенд, Индијана: Прес на Свети Августин (второ издание).
 • Северино, Емануеле (1982), Есенца дел ничилизам, Милано: Аделфи.ISBN 9788845904899ISBN 9788845904899 .
 • Слокомб, Вил (2006), Нихилизмот и возвишената постмодерна: (Здраво) приказна за тешка врска, Њујорк, Њујорк: Рутлеџ.
 • Тигани, Франческо (2010), Rappresentare Medea. Dal mito al nichilismo, Roma: Aracne.ISBN 978-88-548-3256-5ISBN 978-88-548-3256-5 .
 • Тигани, Франческо (2014), Lo spettro del nulla e il corpo del nichilismo, во La nave di Teseo. Saggi sull'Essere, il mito e il potere, Наполи: Guida.ISBN 9788868660499ISBN 9788868660499 .
 • Виле, Чарлс (2009), Кон етичкиот нихилизам: можност за ническа надеж, Сарбрикен: Верлаг д-р Милер .
 • Вилијамс, Питер С. (2005), Би сакал да можам да верувам во значењето: одговор на нихилизмот, издаваштво Дамарис.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]