Монизам

Од Википедија — слободната енциклопедија

Монизам, во метафизиката, е доктрина дека светот во основа е една супстанција или содржи еден вид сустанција. Монизмот се спротиставува и на дуализмот и на плураизмот. Примери за монизмот вклучуваат материјализам, пантеизам и метафизички идеализам. [1]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Енциклопедиски речник на Британија. Топер, МПМ, 2005, Книга 6, стр. 153