Популизам

Од Википедија — слободната енциклопедија
Со својата реторика на „99%“ (народот) против „1%“ (елитата), меѓународното движење „Окупирај“ беше пример за популистичко социјално движење.
Како што е дефинирано со Ноланската шема, популизмот (и тоталитаризмот) се наоѓа во долниот лев агол.
Цртан филм од 1896 година во кој Вилијам ennенингс Брајан, постојан поддржувач на популизмот, го голта симболот на Демократската партија на Америка.

Популизам (француски: populisme, од латински: populus — народ) е говор со кој се тврди дека се поддржува народот наспроти елитите. Не постои единствена дефиниција на терминот, кој се развил во 19 век и се користел за разни работи од тоа време. Популизмот може во себе да содржи идеологија која повикува на промена на општеството и/или реторички стил развиен од членовите на политичките или општествените движења. Генерално, популизмот повикува на идејата на демократијата, пред сè како израз на волјата на народот.

Поврзано[уреди | уреди извор]