Милитаризам

Од Википедија — слободната енциклопедија
На зенитот на Британската Империја, фотографии од морнарички и воени команданти биле популарна тема на картички на цигари што ги собирале колекционери. На сликата, капетан Џелико, командант на брод во Кинеско Море

Милитаризам се дефинира како:

уверување или желба на влада или народ државата да има силна војска и да биде подготвена да ја користи агресивно во своја одбрана или за остварување на своите национални интереси.[1]

Алтернативни дефиниции се „агресивност што вклучува закана за употреба на воена сила“,[2], „глорификација на идеалите на професионална воена класа“ и „доминација на воените сили во раководењето со една држава“[3] (види и: стратократија и воена хунта).

Милитаризмот бил важен елемент на империјалистичките или експанзионистичките идеологии на низа нации низ историјата. Важни примери се Асирската Империја, грчкиот град-држава Спарта, Римското Царство, државата на Ацтеките, Кралството Прусија, Британската Империја, Јапонската Империја, СССР, Италијанската Колонијална Империја во текот на владеењето на Бенито Мусолини, Нацистичка Германија и Американскиот Империјализам.

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. New Oxford American Dictionary (2007)
 2. „Online die.net dictionary“. Архивирано од изворникот на 2010-12-08. Посетено на 2012-05-28.
 3. American Heritage Dictionary of the English Language
 • Bacevich, Andrew J. The New American Militarism. Oxford: University Press, 2005.
 • Barr, Ronald J. "The Progressive Army: US Army Command and Administration 1870-1914." St. Martin's Press, Inc. 1998. ISBN 0-312-21467-7.
 • Barzilai, Gad. Wars, Internal Conflicts and Political Order. Albany: State University of New York Press. 1996.
 • Bond, Brian. War and Society in Europe, 1870-1970. McGill-Queen's University Press. 1985 ISBN 0-7735-1763-4
 • Conversi, Daniele 2007 'Homogenisation, nationalism and war’, Nations and Nationalism[мртва врска], Vol. 13, no 3, 2007, pp. 1–24
 • Ensign, Tod. America's Military Today. The New Press. 2005. ISBN 1-56584-883-7.
 • Fink, Christina. Living Silence: Burma Under Military Rule. White Lotus Press. 2001. ISBN 1-85649-925-1.
 • Frevert, Ute. A Nation in Barracks: Modern Germany, Military Conscription and Civil Society. Berg, 2004. ISBN 1-85973-886-9
 • Huntington, Samuel P.. Soldier and the State: The Theory and Politics of Civil-Military Relations. Cambridge: Belknap Press of Harvard University Press, 1981.
 • Ritter, Gerhard The Sword and the Scepter; the Problem of Militarism in Germany, translated from the German by Heinz Norden, Coral Gables, Fla., University of Miami Press 1969-73.
 • Shaw, Martin. Post-Military Society: Militarism, Demilitarization and War at the End of the Twentieth Century. Temple University Press, 1992.
 • Tang, C. Comprehensive Notes on World History Hong Kong, 2004
 • Vagts, Alfred. A History of Militarism. Meridian Books, 1959.
 • Western, Jon. Selling Intervention and War. Johns Hopkins University . 2005. ISBN 0-8018-8108-0

Надворешни врски[уреди | уреди извор]