Платонизам

Од Википедија — слободната енциклопедија

Платонизмот е учење и филозофија на филозофот Платон и на неговите следбеници. Во платонизмот постои верување дека физичките предмети се само мимолетни, привремени претстави на вечните идеи и дека само спознанието на идеите е вистинско спознание.

Помеѓу две личности со, т.н., платонски односи, постои само идеална, непрактична врска т.е., несексуална љубов.